Кламер БГ - Новини: Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод в галерия "Аросита"

Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод в галерия "Аросита"

Общество

|
Четв, 27 Авг 2020г. 13:56ч.
Оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод в галерия "Аросита"

Оригинални плакати на Кристо и Жан Клод от колекцията на Фестивал Процес - Пространство ще бъдат представени от 1 до 15 септември в столичната галерия "Аросита" на ул. "Врабча" 12.

Изложба се реализира в памет на Димитър Грозданов, изкуствовед и основател на Фестивал Процес- Пространство и на Кристо Явашев, световно известна фигура в съвременното изкуство, които ни напуснаха през тази година. Това съобщиха организаторите на изложбата Пенка Минчева и Христина Бобокова.

Първият Фестивал Процес - Пространство се провежда през 1992 т. в Балчик. Място не е избрано случайно за провеждането на международния форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват автори от България и Балканите. Кани и Кристо. Той не идва в Балчик, но вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата.

През 1993 г. в плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати в галерия "Балчик". По-късно същата година изложбата гостува в София в зала "Средец".

През 1994 г. е представена в Музеят за съвременно изкуство в Скопие, а на откриването на изложбата слово произнася Борис Климентиев. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага. Комисар на изложбата тогава е Елена Панайотова.

Първият брой на списание "Изкуство Art in Bulgaria", излиза в същата 1993-та година, чиито главен редактор до 2003, (когато е издаден последният 100-тен брой) е Димитър Грозданов.

Именно в този първи брой са публикувани няколко статии за Кристо и за Фестивал Процес - Пространство, като идея и концепция. Автори на статиите са Лъчезар Бояджиев, Георги Тодоров, Димитър Грозданов и статия за Кристо с извадки от списание "Art in Australia".

Така от 1 септември ще могат да се видят оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод.

Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание "Изкуство Art in Bulgaria".

В изложбата също така, може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е заета от официалният сайт на Кристо и Жан-Клод и други онлайн източници.

mediapool.bg