Кламер БГ - Новини: Започна филмовият фестивал "Мостра" във Венеция

Започна филмовият фестивал "Мостра" във Венеция

Общество

|
Четв, 03 Септ 2020г. 14:59ч.
Започна филмовият фестивал "Мостра" във Венеция

Седемдесет и седмото издание на филмовия фестивал "Мостра" във Венеция бе официално открито снощи на церемония в Двореца на киното. Това е първият голям фестивал от началото на пандемията.

На церемонията по откриването бяха звезди на киното като австралийската актриса Кейт Бланшет, която е председател на журито, американският актьор Мат Дилън и френската комедийна актриса Людивин Сание. Бланшет нарече чудо провеждането на фестивала.

Седемдесет и седмото издание на фестивала беше открито с тържествена церемония, на която се състоя награждаване с почетния "Златен лъв на свети Марк" за принос в кинематографията на британската актриса Тилда Суинтън. Една от най-признатите европейските актриси ще представи на Лидо, където традиционно се прожектират филмите, екранизацията на пиесата на Жан Кокто "Човешкият глас" на испанеца Педро Алмодовар, в която тя изигра главната роля.

Тържествената церемония започна с изпълнение на музиката на Енио Мориконе за филма на Серджо Леоне "Имало едно време в Америка". Дирижираше синът на неотдавна починалия композитор.

На откриването на тазгодишното издание на фестивала също така за пръв път от 11 години беше показан италиански филм - "Връзки" на Даниеле Лукети, екранизиращ едноименния роман на Доменико Старноне, излязъл през 2017 г.

mediapool.bg