Кламер БГ - Новини: Националната галерия да носи името на Христо Явашев - Кристо предлага БЗНС

Националната галерия да носи името на Христо Явашев - Кристо предлага БЗНС

Общество

|
Пет, 05 Юни 2020г. 14:18ч.
Националната галерия да носи името на Христо Явашев - Кристо предлага БЗНС

Националната художествена галерия, която в момента е известна като "Квадрат 500" да носи името на наскоро починалия творец Христо Явашев - Кристо (Christo Vladimirov Javacheff – Christo). Това призовава БЗНС в отворено писмо до българската общественост.

Художникът, който е роден в България, почина на 31 май в Ню Йорк. Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му се преклониха пред творчеството му.

Макрон го нарече "поет на пространството", който притежаваше "лудостта на величието и гения на великолепието". Центърът "Помпиду" във френската столица подготвя голяма изложба за парижкия период на Кристо и съпругата му Жан-Клод, която ще бъде открита на 1 юли, а догодина ще бъде опакована Триумфалната арка по негов проект.

Държавните институции у нас засега запазват мълчание и не организират нищо за световноизвестния творец.

Кристо е бил студент в Националната художествена академия у нас, която се намира в непосредствена близост до галерията. Той търси спасение от тоталитарния режим в Западна Европа и намира реализация в Америка, отбелязва БЗНС.

След като напуска България през 1957 г., никога не се завръща в родината си.

Със своите авангардни и нестандарти инсталации обаче, Кристо печели почитатели по целия свят. Неговото изкуство накара човечеството да се замисли за преходността на човешките творения.

"Макар и самоопределящ се като гражданин на света и непарадиращ със своя произход, Кристо никога не се отрече нито от родината, нито от близките си в България. Независимо че избягваше да говори на български – не от срам, а от притеснение, че не владее съвременния език, чрез изкуството си той намери начин да комуникира визуално с всички народи", пише в откритото писмо на БЗНС.

От партията смятат, че "сме длъжни да отдадем своята почит към големия творец, който се роди и отрасна в България, без излишна показност, но и без да крием гордостта си от него".

"Затова сме убедени, че обектът, който ще носи неговото име, трябва да е свързан с артистичния свят. Според нас именно кръщавайки на Кристо галерия, ще придадем на столицата ни аурата на културна значимост", се казва още в писмото на БЗНС.

mediapool.bg