Кламер БГ - Новини: Почина испанският писател Карлос Руис Сафон

Почина испанският писател Карлос Руис Сафон

Общество

|
Пет, 19 Юни 2020г. 15:50ч.
Почина испанският писател Карлос Руис Сафон

Испанският писател Карлос Руис Сафон, станал световноизвестен с романа си "Сянката на вятъра", почина на 55-годишна възраст.

"Карлос Руис Сафон, един от най-добрите съвременни романисти, се спомина днес. Ние винаги ще си спомняме за теб, Карлос!", написа издателството на автора - "Планета", в Туитър.

Писателят е починал в дома си в Лос Анджелис вследствие на онкологично заболяване.

"Cada libro, cada tomo que ves, tiene alma. El alma de quien lo escribió, y el alma de quienes lo leyeron y vivieron y soñaron con él." La Sombra del Viento

Hoy ha fallecido Carlos Ruiz Zafón, en Los Ángeles, a causa de un cáncer. Seguiremos soñando con cada palabra que escribió. pic.twitter.com/NvmlJEruPI

— Carlos Ruiz Zafón (@ZafonOficial) June 19, 2020

Издателство "Планета" публикуваше 20 години романите на Сафон, сред които четирилогията му "Гробището на забравените книги". Тя бе издадена в периода 2001-2016 година и включваше романите "Сянката на вятъра", "Играта на ангела", "Затворникът на рая" и "Огнената роза".

Издателството цитира в своето комюнике мисъл на бащата на Даниел Семпере, главния герой на книгата "Сянката на вятъра", един от най-продаваните испански романи:

"Всяка книга, всеки том, които виждаш, имат своя душа. Душата на този, който ги е написал, душата на този, който ги е прочел и който е мечтал заедно с него!".

Действието на романа "Сянката на вятъра" се развива в Барселона след Гражданската война /1936-1939/. В него бащата на Даниел Семпере му разкрива Гробището на изгубените книги, тайна и митична библиотека под формата на лабиринт, около която се развива цялата сага.

Тази великолепна творба, публикувана през 2001 година се превръща в огромен издателски успех. Книгата е преведена на около 50 езика и е продадена в милионен тираж из целия свят.

С нея авторът Карлос Руис Сафон се утвърждава като световноизвестен писател, който преди това беше публикувал само юношеска литература.

Роден в Барселона през 1964 година, Сафон получава образованието си в йезуитско религиозно училище. Започва да учи журналистика, но още първата година получава предложение за работа в областта на рекламата.

Издига се до творчески директор на голяма агенция в Барселона. От 1993 г. до 2006 г. живее в Лос Анджелис, където работи като сценарист, след което се връща в Барселона. През 1992 г. решава да се откаже от рекламата и да се посвети на литературата.

mediapool.bg