Кламер БГ - Новини: Над 55.7 млн. лв. за научни центрове и участие в европейския термоядрен проект

Над 55.7 млн. лв. за научни центрове и участие в европейския термоядрен проект

Общество

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 15:37ч.
Над 55.7 млн. лв. за научни центрове и участие в европейския термоядрен проект

Правителството реши да предостави над 55.7 млн. лв. за доизграждане и модернизирането на 25 български научни центрове, сред които и "София тех парк". Отделно над 1 млн. лв. са отпуснати членския внос за участието на страната ни в европейски научни центрове и в европейския проект за построяването на термоядрена електроцентрала във Франция, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Предоставените средства ще позволят и да се закупи специализирана апаратура, с която да се извършват качествени изследвания според световните стандарти.

Обектите, които ще бъдат финансирани, са част от Националната пътна карта за научна инфраструктура (2021-2027). Сред тях са Националният университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания, Българската наблюдателна станция на паневропейския нискочестотен радиотелескоп, Инфраструктурата за устойчиво развитие в областта на морските изследвания, Националният геоинформационен център, Регионалният астрономически център за изследвания и образование, Българската Антарктическа База "Св. Климент Охридски", Националния център за високопроизводителни и разпределени пресмятания, Лабораторният комплекс към научно-технологичен парк "София Тех Парк" и др.

От 2018 г. до момента научните инфраструктури са получили близо 126 млн. лв.

Отделно с 1 134 860 лв. ще бъде платен членският внос за участието на Република България в 12 Европейски научноизследователски инфраструктури и в Европейското съвместно предприятие ITER за развитие на термоядрената енергия. Участието в тях е· свързано със създаване и модернизиране на регионални центрове и включване в различните експерименти и научни програми, посочват от информационната служба.

mediapool.bg