Кламер БГ - Новини: Тони Николов представя 20 истории в "Незабравена София“

Тони Николов представя 20 истории в "Незабравена София“

Общество

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 13:55ч.
Тони Николов представя 20 истории в "Незабравена София“

Тони Николов

Тони Николов представя новата си книга „Незабравена София“. Премиерата е на 30 ноември в Централния дом на архитектите в София, съобщават издателите от „Рива“.

За автора ще говорят Теодора Димова и проф. Момчил Методиев.

„Незабравена София“ съдържа 20 софийски истории, които разкриват съдбата на забележителни хора, оставили следи в живота на града и страната. „Читателите ще открият горестната фигура на Виола Каравелова, която търси своя изчезнал съпруг, проследява се трагичната съдба на семейството на Алеко Константинов, който в продължение на пет години губи родителите си и трите си сестри. Читателите ще навлизат в болезнената същност на българската „гражданска война“, която ескалира с взрива на „Света Неделя“. Читателят усеща присъствието на руски шпиони, които продължават да се разхождат у нас. Авторът ни среща с Рембрандови старци, чиито имена са позабравени, с хора, живеещи в периферията на системата, проявили смелост да не ѝ съдействат, да не станат нейни слуги“, посочват издателите.

„Различна е „Незабравена София" от предишните две книги на Тони Николов за софийските потайности. Издигната е на ново ниво, където художественото въздействие върху читателя е по-масирано, по-мощно, детайлите са подбирани с хирургическа точност, наративът е все така целеустремен, но неговото рало потъва по-надълбоко в нелечимите български рани“, коментира Теодора Димова.

Тони Николов е роден на 25 април 1966 г. Главен редактор е на „Портал Култура“ и сп. „Култура“. Автор е на статии в областта на средновековната и съвременната философия. Преводач е на книги на Жан-Пол Сартър, Жан-Франсоа Лиотар, Ален Безансон, Жорж Бернанос, Константин Вирджил Георгиу, на енцикликата „Блясъкът на истината“ и на книгата на Бенедикт XVI – „Светлина на света“. Съставител е на четири тома с есета на Георги Марков. Автор е на книгите „Пропуканата България“, „Българската дилема“, „Има такава държава. Записки по българските кризи“, „Спомнена София“ и „Бленувана София“.

mediapool.bg