Кламер БГ - Новини: Над 50% от българите се мислят за хубави

Над 50% от българите се мислят за хубави

Общество

|
Ср, 01 Юли 2020г. 13:37ч.
Над 50% от българите се мислят за хубави

54% от българите се определят като хубави, а 72% от тях твърдят, че са доволни от себе си, сочат данни от изследване на "Галъп интернешънъл" за самочувствието, красотата и ценностите по поръчка на "Жената днес" и "Рубела Бюти". Когато става дума за самоопределението "хубав", мъжете почти се изравняват с жените. 55% от българките смятат за себе си за хубави и почти толкова – 53% – от българските мъже.

57% признават, че днес е по-важно как изглеждаш, а не колко си умен. 58% казват, че за красивите хора всичко изглежда по-лесно. Но да се чувстваш добре със себе си е най-важното – за да си красив в очите на другите, трябва да си красив в своите очи, сочат данните от проучването.

Според проучването не (само) властта и парите, дори и не само външният вид, те правят привлекателен. Например, една трета от българите се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат. 22% пък смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, останалите не могат да преценят. Интелектът привлича (72% от запитаните смятат така; сред висшистите процентът е по-висок), добротата приобщава (според 82% от българите). Увереността краси (79%). Артистичността е секси, мислят повече от половината от запитаните.

Фитнесът става все по-важен (близо една трета даже смятат, че е задължителен).

Стандартите за красота нанасят травми според 57% от анкетираните. 87% са на мнение, че всеки има право да изглежда, както пожелае. Само 23% се съгласяват, че русите хора са по-принцип по-хубави.

Оказва се още, че 58% от хората у нас си признават, че се съобразяват с общественото мнение. Така смятат повече жените и по-възрастните. Логично, те са повече и в употребата на средства за разкрасяване – 56% от жените казват, че редовно употребяват козметични продукти. Процентът при мъжете е 36%, което никак не е малко.

На фона на целия популярен напоследък уклон и стремеж към по-естественото, не е изненада, че това в немалка степен важи и когато се грижиш за красотата – при покупката на козметика 14% казват, че предпочитат тази с натурални и органични съставки от природата. Вярно, хората твърдят така, не е сигурно дали го правят, но самият факт, че така казват, означава, че биха искали да е така, особено младите.

Интересно е още, че Анджелина Джоли (18% я определят като най-красивата жена)

и Ален Делон (според 16% е най-красивият мъж) не бият с много в класацията по красота Невена Коканова (15%)

и Стефан Данаилов (15%). Чуждите звезди побеждават нашите главно заради най-младите. Старата школа харесва повече родните знаменитости. Невена Коканова и София Лорен са идоли на най-възрастните. Анджелина Джоли на най-младите.

При мъжете Стефан Данаилов и Ален Делон са любимци на по-възрастното поколение, а на най-младото – Брад Пит.

Изследването е проведено между 1 и 8 март 2020 г. сред 813 пълнолетни българи по метода "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната.

mediapool.bg