Кламер БГ - Новини: Далай Лама става на 85 години

Далай Лама става на 85 години

Общество

|
Пон, 06 Юли 2020г. 11:00ч.
Далай Лама става на 85 години

Признат и почитан в цял свят днес духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години.

Рожденият му ден се отбелязва с многобройни събития по целия свят. Днес излиза и първият албум с учения и мантри на фона на музика от будисткия лидер.

В тях той обсъжда мъдростта, смелостта, изцелението и децата, съобщава БНР.

От днес до 14 юли в интернет безплатно ще се излъчна филмът с редки кадри "Далай Лама - ученият".

Той разказва как той пътешества от света на Будизма в света на модерната наука. За себе си Далай Лама казва, че ако не е бил избран като дете за Лама на Тибет, е щял да стане инженер или електротехник.

Както и че е прекарал години около западни учени и се приема за наполовина будистки монах и наполовина учен. Филмът има над 50 награди от фестивали по целия свят, а премиерата му беше във Венеция.

Далай Лама е отдал живота си на хуманитарни и екологични каузи и световния мир. Той е автор на редица книги бестселъри и получава много призове, включително Нобеловата награда за мир през 1989 г.

"Много от днешните проблеми са дело на хората и трябва да ги решим сами. Не може да създаваме проблеми и междувременно да се молим на Господ. Нелогично е.

Околната среда е наш дом. Този свят е наш дом. Хората, загрижени за благосъстоянието на човечеството, се грижат за планетата", заяви Далай Лама по време на посещението си във Франция през 2016 г.

mediapool.bg