Кламер БГ - Новини: Отиде си френската кинозвезда Мирей Дарк

Отиде си френската кинозвезда Мирей Дарк

Общество

|
Пон, 28 Авг 2017г. 14:43ч.
Отиде си френската кинозвезда Мирей Дарк

Френската кинозвезда Мирей Дарк почина на 79-годишна възраст в понеделник, съобщиха местните медии.

Така още една легенда на френското кино си отиде от тоя свят след смъртта на Жана Моро в края на юли. Причината за смъртта на Дарк не се посочва.

Тя дебютира в киното през 1960-те години, а през 1969 година по време на снимките на филма "Джеф" се среща с Ален Делон, с когото споделя 13 години от живота си. През 1983 г. - малко след раздялата й с Делон, пострадва тежко в автомобилна катастрофа. През 1980-те години са й открити и кардиологични проблеми.

Снимала се е в над 50 филма с Делон, Луи дьо Фюнес, Пиер Ришар, както и в "Уикенд" на Жан-Люк Годар. Сред известните й роли в киното са филмите "Женихът", "Високият рус мъж с черната обувка" и "Завръщането на високия рус мъж с черната обувка", "Смъртта на един негодник". 13 от филмите, в които се снима, са дело на режисьора Жорж Лотнер.

Мирей Дарк е родена на 15 май 1938 г. в Тулон, Франция. Завършва Консерватория по драматични изкуства, след което се мести в Париж, където започва кариерата си като модел. След дните на голямата си слава се насочва към театъра и режисира документално кино. От 2002 г. е омъжена за архитекта Паскал Депре.

Дарк е дама на Ордена на Почетния легион във Франция.

"Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения", написа в "Туитър" френският министър на културата Франсоаз Нисен.

"Тя беше въплъщение на свободната жена в цялото й великолепие. Истински френски шик", допълни бившият президент на кинофестивала в Кан Жил Жакоб.

mediapool.bg