Кламер БГ - Новини: Парен валяк изпълни последната воля на Тери Пратчет

Парен валяк изпълни последната воля на Тери Пратчет

Общество

|
Ср, 30 Авг 2017г. 17:33ч.
Парен валяк изпълни последната воля на Тери Пратчет

Недовършените ръкописи на сър Тери Пратчет бяха унищожени от парен валяк, както повеляваше едно от последните желания на световноизвестния фентъзи автор, съобщи "Гардиън". Хардискът на Пратчет бе прегазен от ретро валяк, именуван Лорд Джерико. Това се случи на големия панаир на парните машини в Дорсет.

На събитието имаше специален щанд, който честваше живота и работата на писателя.

Тери Пратчет почина през 2015 година – осем години, след като бе диагностициран с Алцхаймер. След смъртта на създателя на "света на Диска", неговият колега и приятел Нийл Гейман обяви, че Пратчет е поискал след смъртта му "всичко, по което е работил по това време, заедно с неговия компютър, да бъде извадено навън, сложено в средата на улицата и прегазено от парен валяк".

В петък Роб Уилкинс, който се грижи за наследството на писателя, обяви в Туитър, че желанието на Пратчет е изпълнено. Като доказателство той показа снимка на компютърната платка след срещата й с валяка. След това хард дискът ще бъде изложен на експозицията в памет на писателя, която започва в средата на септември.

До смъртта си Тери Пратчет продължи да пише и издава. След кончината му бяха издадени две книги – "Дългата Утопия" (написана заедно с Стивън Бакстър) и "Короната на овчаря".

About to fulfill my obligation to Terry @SalisburyMuseum @Wiltshire_flo pic.twitter.com/B0xr3V5Cbg

— Terry Pratchett (@terryandrob) August 25, 2017

mediapool.bg