Кламер БГ - Новини: Колегата Самуил Димитров с награда "Валя Крушкина", главното отличие е за Борис Митов

Колегата Самуил Димитров с награда "Валя Крушкина", главното отличие е за Борис Митов

Общество

|
Пет, 08 Дек 2023г. 14:21ч.
Колегата Самуил Димитров с награда "Валя Крушкина", главното отличие е за Борис Митов

Отличените с тазгодишните награди

Колегата ни Самуил Димитров бе отличен с наградата "Валя Крушкина" за 2023 г. като пишещ журналист в печатна или онлайн медия, а бившият ни колега Борис Митов, който в момента е журналист в "Свободна Европа", получи голямата награда "Журналистика за хората".

Статуетките стъклени круши, раздавани в памет на журналистката от БНТ Валя Крушкина, бяха връчени на официална церемония в четвъртък вечерта.

Борис Митов бе отличен за материалите "Задънена улица". Как (не) се разследва подхвърляне на наркотици на журналист"; "Не виждам работещи органи". Как се проверява сигнал срещу служителка на Гешев за заплаха с пистолет" и "Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна".

Борис Митов получи голямата награда "Журналистика за хората", сн. Фондация "Валя Крушкина"

Първото място за журналист от електронна медия (радио и телевизия) бе присъдено на Владислава Тричкова от бТВ за материала "Дестинация оцеляване". В категорията има и две втори места за Мария Черешева, журналист на свободна практика, за материала й в "Свободна Европа" "Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция" и Благой Цицелков от "Нова телевизия" за "Пустинята Дунав".

За работата си като пишещ журналист (печатни медии и онлайн медии) бе отличен колегата ни Самуил Димитров за материала "Дребният шрифт е забранен: Фирми за бързи кредити губят дела заради малки букви".

Колегата Самуил Димитров получи награда в категорията "Пишещ журналист", сн. Фондация "Валя Крушкина"

На второ място в същата категория е Калоян Константинов от сайта "Клин-Клин" със статията "Да смажеш от бой момичета. Протестите в Иран отвътре"), а на трето - Георги Караманев от сайта "Дигитални истории" за статията "Исус. Програмистът, дошъл от гетото“).

Наградата за снимащ журналист е за оператора от БНТ Анна Андреева за „Изследователи на ледения юг“. На второ място е операторът от бВТ Добромир Иванов („Като птиците“). В тази категория има две трети места - Мирослав Михайлов от "Свободна Европа" („Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна“) и Огнян Кръстев от бТВ („Бедствието на века - три месеца по-късно“).

В категорията "Журналист-надежда" лауреат стана Михаил Мишев от сайта "Клин-Клин" за материала "Как 667 души дариха в един и същи ден 460 000 лв. на ДПС". Втори е Георги Карамфилов от "Нова телевизия", но за материала му, публикуван в предишната му месторабота "Евронюз" - "Недосегаеми ли са педофилските групи в Телеграм за службите?", а на трето място е Диляна Теохарова от "Свободна Европа" за материала "Как така се случи изведнъж?" Пътят на насилието през очите на извършителя".

Общо 116 журналистически материала бяха номинирани в тазгодишното 12-о издание на наградите "Валя Крушкина - журналистика за хората". В досегашните 11 издания на конкурса са номинирани над 500 журналисти с повече от 1100 материала.

Фондът в памет на Валя Крушкина е учреден от брат ѝ Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова. Той има две основни цели – да подпомага лечението на онкоболни деца, да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

mediapool.bg