Кламер БГ - Новини: "Край езерото": Открива се новата изложба на Греди Асса

"Край езерото": Открива се новата изложба на Греди Асса

Общество

|
Вт, 12 Дек 2023г. 16:14ч.
"Край езерото": Открива се новата изложба на Греди Асса

На днешния 12 декември в галерия "Ракурси", се открива изложбата на проф. Греди Асса, която ще продължи до 12 януари 2024 г. Изложбата представя уникални творби на художника, вдъхновени от природата.

В интервю за БНР проф. Греди Асса сподели замисъла си зад изложбата и вдъхновението, което намира в природата. Той подчерта необходимостта да се открива тази подемна сила на природата, която не само ни вдъхновява, но и ни кара да се уповаваме на нея. Според него в света, преобразен от конфликти и нетолерантност, природата става единственият начин да се възстановим и да се вдъхновим за творчество.

Проф. Асса изрази вярата си в една почти мистична връзка с природата, която може да се открие в нейните микросветове. Той сподели, че природата притежава уникална величествена мощ, която се изразява във вълните на емоции, които тя предава.

"Стига да можеш в тези микросветове да откриеш частица от себе си. Това те прави безкрайно радостен и щастлив, че можеш да общуваш с нея", споделя той.

"Опитвам се във вътрешната ми нагласа да отразява видяното през погледа на природолюбител. Наблюдателят се втренчва в плътността на планината, в прозрачността на небето и мъглявината над водата, променяща се постоянно.

Нощните ми разходки и находките, на които се натъквам, случайните срещи с птици и животни, рисуват личната ми история с природата. Неясният блян за красота, насладата от мига на пълно разкриване притеглят природата до нашите сетива и разкриват напълно величието ѝ.

Ако съм успял да ви въвлека в тази природна оптика, ще усетите вятъра, полъха и движението на мисълта пред тайнствеността на природата.

Можем отново да опитваме…", пише на страницата на галерията проф. Асса.

mediapool.bg