Кламер БГ - Новини: Изложбата "Българска археология 2021"- най-богатата за последните 15 години

Изложбата "Българска археология 2021"- най-богатата за последните 15 години

Общество

|
Вт, 15 Фев 2022г. 13:56ч.
Изложбата "Българска археология 2021"- най-богатата за последните 15 години

Изложбата

Националният археологически институт с музей към БАН представя на традиционната си изложба най-интересните находки от теренната работа на българските археолози през изминалата година. Проявата се организира се по повод на празник на археолога - 14 февруари.

"За общо 15-годишната история на "Българска археология" тазгодишната изложба е най-богатата на представени обекти и артефакти", каза директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов.

Изложбата

Изложбата представя над 650 експоната от 40 обекта, различни като вид и хронология, от Праисторията до Възраждането.

Сред тях са продължаващите проучвания на палеолитните обитания в пещерите Козарника и Бачо Киро, на праисторическите селищни могили Провадия, Порой, Суворово и Козарева могила, надгробни могили от средната бронзова епоха при Изворово, Хасковско и от ранната желязна епоха при Врабча, Пернишко.

Къснобронзовият период е представен с некропола при Балей, а елиниският с гробницата в местността "Таш баир" при село Новград.

Ще бъдат представени още артефакти от античния Одесос (Варна), римските градове Филипопол, Рациария, Августа Траяна, Алмус, както и късноантичната крепост при Якоруда, средновековните столици Плиска и Велико Търново, средновековният град Лютица и Кремиковският манастир.

Магистрални артефакти

В изложбата присъстват и обекти от спасителните археологически разкопки по трасето на международен път Е79 в участъка Видин - София и жп линията Пловдив - Бургас, както и по разширяването на газопреносната структура на "Булгартрансгаз".

Сред тях впечатляват селището от бронзовата епоха при Орешец, Видинско, многослойните обекти от халколита, желязната епоха и Средновековието при Чирпан, обект от бронзовата епоха и Средновековието при Търняне, Видинско, римските селища и некрополи при Синаговци, Слана бара и Димово, Видинско и при Драгоман, обектите от римската епоха и Средновековието при Каленик, Ловешко.

Сред най-впечатляващите находки са праисторически антропоморфни фигурки и съдове от Провадия и Чирпан, златни накити от средната бронзова епоха от Изворово, богато украсени съдове от Балей, желязна двойна брадва от Чирпан, мраморна скулптура и надпис от Одесос, фибула във форма на гущер от Драгоман, колективна находка от сребърни римски монети от Синаговци, златни и сребърни римски накити от Слана бара и Димово, бронзови фигурки от Алмус, Пловдив, Августа Траяна и Мировяне, златни накити от Трапезица (Велико Търново).

20 исторически и археологически музеи

В 15-тата изложба "Българска археология" участват 20 исторически и археологически музеи в страната с находки от своите фондове.

Това са Националният исторически музей, регионалните археологически музеи във Варна и Пловдив, регионалните исторически музеи в Благоевград, Велико Търново, Видин, Ловеч, Перник, София, Стара Загора и Шумен, Археологически музей "Старинен Несебър" и Археологически музей "Марица-Изток" в Раднево, историческите музеи в Белоградчик, Дряново, Ивайловград, Лом, Провадия, Свиленград и Чирпан.

"Българска археология 2021" ще бъде отворена за посетители от 16 февруари до 29 май 2022 г. в Централна зала на Националния археологически институт с музей на площад "Атанас Буров" № 1.

mediapool.bg