Кламер БГ - Новини: Близо 300 проекта в образованието и околната среда се борят за финансиране от Регионалния грант

Близо 300 проекта в образованието и околната среда се борят за финансиране от Регионалния грант

Общество

|
Ср, 16 Фев 2022г. 14:56ч.
Близо 300 проекта в образованието и околната среда се борят за финансиране от Регионалния грант

Близо 300 проекта в образованието и околната среда се борят за финансиране от Регионалния грант

Общо 299 иновативни проекта, свързани с подобряване на средата на живот и развитието на местните общности с фокус върху образованието и опазването на околната среда, са постъпили в седмото издание на Виваком Регионален грант, който ще разпредели 60 хил. лв. за тези цели.

Получените кандидатури са от 26 области, като преобладаващ е броят на предложенията, дошли от градовете. Включили са 264 организации, като няколко от тях са участвали с повече от 1 проект, посочиха от "Виваком".

За първа година Програмата има предварително определен фокус – образование и опазване на околната среда, и приема кандидатури, които въвличат местната общност и решават актуален проблем за нея в тези две направления.

Повечето проекти предлагат решения за повишаване на знанията и емоционално ангажиране на деца и ученици с проблемите на екологията, за възпитаване на положително отношение към опазване на природата, за привличане на обществеността за участие в съвместни природозащитни дейности, за извеждане от социалната изолация и развиване на уменията на млади и възрастни хора чрез участие в различни образователни инициативи, за повишаване на културата на доброволчество и функционалната грамотност, за обогатяване на културния пейзаж в малките населени места и подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци.

Одобрените проекти може да получат до 5000 лв. безвъзмездно финансиране, а продължителността им трябва да е до 1 година.

Победителите в седмото издание на Програмата ще бъдат избрани от 6-членно жури по три основни критерия – да са свързани с oбpaзoвaниe или oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa, да въвличат местната общност и реализацията на инициативата да решава актуален проблем в населеното място.

Виваком Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

mediapool.bg