Кламер БГ - Новини: Есенната жега става новото нормално (видео)

Есенната жега става новото нормално (видео)

Общество

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 09:02ч.
Есенната жега става новото нормално (видео)

Есенната жега става новото нормално (видео)

Тазгодишните юни, юли, август, септември и октомври счупиха световните месечни рекорди. Изобщо 2023 г. е напът да стане най-горещата година, откакто се прави статистика от 170 години, според прогнозите на Европейската програма за изменение на климата и Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата.

За България обаче това няма да е най-топлата година в историята й, макар и в средата на ноември някои още да ходеха по къси панталони.

Ненормално високите температури пречат на покоя на природата. Но носят ползи за хората – по-ниски сметки за отопление, почивка и плаж през октомври, ударна работа на кафенетата на открито. В южните части на страната може да забравят за зимните гуми. Туроператорите обаче все още не може да реагират гъвкаво с оферти last minute, ако се зададе топъл есенен уикенд.

Положението обаче не е добро за ски курортите, тъй като предстои топла зима. Както и за рибарите – паламудът и чернокопът обичат студени води и мрежите остават празни.

Какво е обяснението на климатолозите Георги Рачев и Симеон Матев, както и на агрометеоролога Веска Миланова за тазгодишната есенна жега и сценариите пред човечеството, вижте във видеото.

mediapool.bg