Кламер БГ - Новини: Елизабет ІІ пропусна втория ден от платинения юбилей, Хари и Меган топло посрещнати

Елизабет ІІ пропусна втория ден от платинения юбилей, Хари и Меган топло посрещнати

Общество

|
Пет, 03 Юни 2022г. 20:07ч.
Елизабет ІІ пропусна втория ден от платинения юбилей, Хари и Меган топло посрещнати

Елизабет ІІ пропусна втория ден от платинения юбилей, Хари и Меган топло посрещнати

Британският монарх Елизабет ІІ пропусна ключови тържества във втория ден от честването на платинения юбилей от възкачването й на трона, което ще продължи до неделя включително. 96-годишната кралица си почива в двореца си в Уиндзор след вчерашното си участие в първия ден на грандиозните тържества и гледа церемонията по телевизията, заяви архиепископът на Йорк Стивън Котрел по време на службата.

Внукът й Хари и съпругата му Меган, които напуснаха Великобритания и задълженията си в кралското семейство, обаче се присъединиха към официалните лица по време на благодарствената служба в чест на кралицата в петък, както и в церемонията в катедралата "Свети Павел".

Меган и Хари се радваха на вниманието на гостите, тълпата и медиите, сн. ЕПА/БГНЕС

Двамата бяха посрещнати топло и се радваха на вниманието на присъстващите гости, гражданите отвън и медиите. Това бе първата им от две години съвместна проява с останалите висши членове на кралската фамилия.

В знак на уважение към любовта на кралицата към конните надбягвания, архиепископ Котрел я поздрави, че "пази курса" за толкова дълго царуване и обществена служба. той отбеляза и доброто й чувство за хумор.

Премиерът Борис Джонсън също се включи с реч и макар да бе освиркан от тълпата вън, кралското семейство го посрещна добре, предаде ББС. На церемонията в "Свети Павел" присъстваха и бившите премиери Тони Бреър, Джейм Камирън и Тереза Мей.

За разлика от Джонсън, принц Хари и Меган бяха посрещнати с приветствия от тълпата при включването си в голямото кралско събитие за пръв път от оттеглянето си през 2020 г.

Престолонаследникът принц Чарлз и съпругата ми Камила, принц Уилям и Катрин поеха главните церемониални роли, като този квартет от висши кралски особи все повече поемат отговорностите на монарха, отбелязва ББС.

Уилям и Кейт, сн. ЕПА/БГНЕС

Престолонаследникът Чарлз все по-често отменя майка си в официалните задължения, което на Острова се разчита като преход за качването му на трона ,сн. ЕПА/БГНЕС

Дългият платинен уикенд продължава с голям концерт в събота вечерта в Бъкингамския дворец, който ще събере звезди като Даяна Рос, сър Елтън Джон и сър Род Стюард. В шоуто ще участват и Алиша Кейс, Дюран Дюран, Крейг Дейвид и Адам Ламбърт.

Очаква се на тържеството да присъстват като гости редица британски знаменитости като тенис звездата Ема Радукану, бившият футболист Дейвид Бекъм, Стивън Фрай и Джули Андрюс.

mediapool.bg