Кламер БГ - Новини: Олга Токарчук с почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на СУ

Олга Токарчук с почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на СУ

Общество

|
Пет, 10 Юни 2022г. 14:59ч.
Олга Токарчук с почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на СУ

Олга Токарчук

Полската писателка Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на официална церемония днес в аулата на ректората. Званието бе връчено от проф. Мария Стойчева, функционален ректор на университета, а доц. Бойко Пенчев, декан на Факултета по славянски филологии, приветства полската писателка в началото на церемонията.

"Щастлива съм и горда, че имам възможност да получа такова голямо отличие, каквото е почетният докторат на Софийския университет "Св. Климент Охридски", каза в своето академично слово Олга Токарчук.

"Твърдя, че умовете на писателите действат съгласно специални правила: те синтезират интензивно всякаква информация, опознават интуитивно и опитват да опишат света като цяло - като мрежа от взаимодействия, в които всяко човешко и нечовешко същество изпълнява своята единствена и неповторима роля. В това "огностично", както го наричам, пространство става ясно колко силно сме свързани един с друг по разнообразни начини", посочи писателката.

Тя допълни, че това свързване не е само чрез най-очевидните връзки като родството или унаследяването, но и чрез най-различни други общности: тези на езиците, на културата, пространството, идеите, предпочитанията, вкусовете, интуицията и емоциите. "И дори чрез тези общности, които все още не сме в състояние да назовем. В онова, което пиша, непрекъснато се опитвам да проследявам тези връзки и това ми носи огромно удовлетворение", каза полската писателка.

В своето слово авторката засегна и конфликта между Украйна и Русия. "В лицето на насилието и смъртта въображението изтръпва", каза Токарчук. "Днес дори най-радостният празник се провежда в сянката на войната, която се случва на няколкостотин километра източно от мястото, където се намираме, и ние нямаме право да забравяме това", допълни писателката.

В своето приветствие в началото на церемонията доц. Бойко Пенчев посочи, че академичният съвет на Софийския университет единодушно решава да удостои с почетното звание "Доктор хонорас кауза" писател с такова значение за литературата и толкова силно обществено присъствие в Полша, Европа и целия свят. По думите му Олга Токарчук е един от най-известните европейски писатели днес, а творбите й са преведени на над 40 езика, което я прави най-превежданата полска писателка. Той припомни, че през 2019 г. тя получава Нобелова награда за литература за 2018 г. Наградата й е присъдена от името на Нобеловия комитет заради "повествователното й въображение, което с енциклопедична страст разкрива преминаването на границите като форма на живот".

mediapool.bg