Кламер БГ - Новини: Експонати от Първото българско царство в Лувъра през 2018 г.

Експонати от Първото българско царство в Лувъра през 2018 г.

Общество

|
Четв, 09 Ноем 2017г. 14:25ч.
Експонати от Първото българско царство в Лувъра през 2018 г.

Културни ценности от периода на Първото българско царство ще бъдат акцент в изложбата в Лувъра в Париж през 2018 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на културата.

Във френската столица министърът на културата Боил Банов ще подпише договор за сътрудничество с музея. Така той ще продължи инициативата на предшественика си Вежди Рашидов за съвместни изложби и обмен на специалисти с Лувъра, се казва в съобщението.

Българска изложба в Лувъра е част от културната програма на председателството на ЕС, което страната ни ще поеме през първата половина на 2018 г.

През 2015 г. България се представи в Париж с изложбата "Епопея на тракийските царе - Археологически открития в България", а "Срещи с египетския жрец" гостува в София и в Пловдив.

При посещението си в Париж министър Банов ще представи в централата на ЮНЕСКО мозайките от Епископската базилика на Филипопол, известна като Голямата базилика в Пловдив. Това е поредния обект, с който България ще кандидатства за вписване в индикативната листа на ЮНЕСКО за паметниците на световното културно наследство.

Боил Банов ще участва и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова, която бе начело на организацията в продължение на 8 години.

mediapool.bg