Кламер БГ - Новини: Домашни грижи за забравените възрастни от Северозапада

Домашни грижи за забравените възрастни от Северозапада

Общество

|
Ср, 20 Март 2019г. 15:19ч.
Домашни грижи за забравените възрастни от Северозапада

Само с пет лева можете да помогнете на възрастен човек да получи помощ за ден – топла храна, грижа, домашна помощ.

Фондация "Проект Северозапад“

се грижи за забравените пенсионери от най-бедния регион в ЕС.

През 2016 фондацията стартира своята дейност и от тогава досега успява да създаде склад за дарена храна, развива услугата "Помощ в дома", която вече трета година предоставя услуги за самотноживеещи стари хора от селата в региона на Мездра. А от пролетта на 2019 ще започне да приготвя и разнася храна по домовете за старите хора от над 10 села.

Освен това всяка година организира здравни прегледи за възрастните хора със специалисти от Александровска болница в София.

Организацията обучава и наема домашни помощници, които посещават възрастни хора всеки ден, през един или няколко дни в зависимост от състоянието на конкретния човек.

За да може да продължи и разшири услугите си за възрастни хора, организацията разчита на дарители.

Кампанията на Фондация "Проект Северозапад“ “Домашни грижи за стари хора“ е сред каузите на дарителската инициатива “България дарява“ и цели да набере средства, за каузата в помощ на възрастните хора от Северозапада.

“Със средствата, които набираме, ще осигурим домашни помощници, които да се грижат за повече хора в повече села. Важно е да отбележим, че дарителските средства покриват 90% от стойността на услугата, останалите 10% потребителите заплащат сами. Само в единични случаи след проведена социална оценка и взети становища на местните власти покриваме услугата на 100%“, обясни Яна Рупева от фондацията.

400 лв. осигуряват месечната заплата на един домашен помощник за четири часа на ден. Изчисленият показват, че 5 лв. осигуряват подкрепа на един възрастен човек за един ден.

Фондация “Проект Северозапад“ има дългосрочен ангажимент към възрастните хора в този край на България. Подкрепяйки нейната дейност, дарителите помагат те да се чувстват независими от съседи и роднини и спокойни, че има на кого да разчитат за нещата, с които трудно се справят сами.

Каузата на „Проект Северозапад“ е подчинена на разбирането, че старостта не трябва да е време на загуби, раздели и липси. Екипът на фондацията вярва, че възрастните хора трябва да могат да живеят достойно в средата, в която се чувстват най-добре. А това е възможно благодарение на дарителите.

*В текста са използвани материали на Българския дарителски форум

mediapool.bg