Кламер БГ - Новини: Римска вила и баня ще бъдат експонирани край магистрала "Струма"

Римска вила и баня ще бъдат експонирани край магистрала "Струма"

Общество

|
Четв, 21 Март 2019г. 18:44ч.
Римска вила и баня ще бъдат експонирани край магистрала "Струма"

Пътната агенция е готова с проект за преместването и теренната консервация на част от римския град Скаптопара, край Благоевград, който беше разкрит по време на строителството на магистрала "Струма".

Две от находките – римска фамилна гробница и раннохристиянска църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала "Струма", ще бъдат запазени на място, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос.

По предварително изготвения индикативен план-график се очаква през април тази година да приключи преместването и консервацията на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, уточни Аврамова.

Тя посочи, че се работи с "голяма мобилизация" за завършването на оставащите около 40 км от "Струма". В момента текат търговете за избор на изпълнител на трасето през Кресненското дефиле. Магистралата трябва да е готова до края на 2023 г., когато финансово приключва настоящия програмен период на ЕС, за да не бъдат загубени европейските средства.

Строителството на скоростния път Мездра – Ботевград, който е част от първокласния път София – Видин, ще започне след като бъдат избрани изпълнителите, каза регионалният министър.

В момента се провеждат обществени поръчки за допълнително проектиране и строителство на лот 2 с индикативна стойност 214.5 млн. лв. с ДДС и дължина 13 км и на лот 1 с индикативна стойност 147.6 млн. лв. с ДДС и дължина 19 км. Обектът се финансира с пари от държавния бюджет.

mediapool.bg