Кламер БГ - Новини: Дискомфортът от смяната на времето минава за два-три дни

Дискомфортът от смяната на времето минава за два-три дни

Общество

|
Нед, 27 Окт 2019г. 07:06ч.
Дискомфортът от смяната на времето минава за два-три дни

Дискомфортът от смяната на времето засяга всички хора, както и домашните животни, но човек се адаптира към промяната за два-три дни, обясни кардиологът доц. Сотир Марчев пред БНР.

"Ние сме едно недоспало общество, и когато увеличиш на едно такова общество съня с един час автоматично намаляват инфарктите, инсултите и сърдечно-съдовите събития. Но от друга страна, винаги тази смяна на часовника разконцентрира шофьорите и поради това катастрофите в деня на смяната и в дните след нея зачестяват. Моят съвет е следващите дни, когато децата тръгнат на училище, да не ги оставяте сами на пътя", коментира д-р Марчев.

По думите му смяната на часовото време се отразява на всяка една клетка в човешкото тяло, тъй като те имат свой собствен биологичен часовник.

"Винаги с чиста душа рекламирам три неща - слънцето, сънят и физическата активност. Ние лекарите по принцип не препоръчваме на хората да се тъпчат с витамини, но витамин D, получен от слънцето, безспорно е от полза”.

”Ако имате лични проблеми не посягайте към антидепресантите, а увеличете физическата активност, престоят на слънце и съня. Слънцето лекува депресията. Слънцето, физическата активност и сънят са трите най-добри доктори и са основните средства за справяне със стреса и безпокойството", добави д-р Марчев.

В 4.00 часа тази нощ преминахме към астрономическото време за нашия часови пояс и превъртяхме стрелките с час назад.

Смяната на часовото време, против което гласуваха онлайн 80% от гражданите на Европейския съюз, би трябвало да приключи през 2021 година. Дотогава всяка страна-членка трябва да реши в кой часови пояс иска да остане - летен или зимен.

mediapool.bg