Кламер БГ - Новини: Кирил Маричков е предложен за орден "Стара планина"- първа степен

Кирил Маричков е предложен за орден "Стара планина"- първа степен

Общество

|
Четв, 31 Окт 2019г. 13:57ч.
Кирил Маричков е предложен за орден "Стара планина"- първа степен

Правителството реши в сряда да предложи на президента да издаде указ за награждаване на рок музиканта Кирил Маричков с орден "Стара планина“ - първа степен, за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство.

Решението на Министерския съвет идва ден след като Маричков навърши 75 години.

"През дългата професионална кариера с многобройни участия в страната и чужбина Кирил Маричков не само допринася за развитието и популяризирането на българската музика, но и за формирането на вкусовете, ценностите и стандартите на няколко поколения българи", посочва се в съобщението на правителствената пресслужба.

"Авторските композиции и вечните рок хитове на Кирил Маричков и неговите групи са безспорни образци в съвременната ни рок музика, спечелили признанието на публиката и превърнали се във вдъхновение за младите български музиканти", допълва се в него.

Маричков е една от най-влиятелните имена на българската рок музика. Основател, фронтмен и басист на култовата група "Щурците", той има и редица авторски проекти, композира и филмова музика. Песента "Клетва" от филма "Вчера" се превърна в хит на няколко поколения.

mediapool.bg