Кламер БГ - Новини: Българите са толерантни към аборта и съжителството без брак, но не и към еднополовите бракове

Българите са толерантни към аборта и съжителството без брак, но не и към еднополовите бракове

Общество

|
Пон, 17 Дек 2018г. 12:29ч.
Българите са толерантни към аборта и съжителството без брак, но не и към еднополовите бракове

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения - разводи, свободни отношения и аборти се приемат широко, но не се приемат еднополовите бракове. Това показват данни от проучване на “Галъп интернешънъл“ от началото на декември, правени в навечерието на Рождество Христово.

Мнозинството от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също така 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са “против“. Най-консервативни очаквано изглеждат най-възрастните, отбелязват от “Галъп“.

На този фон около две трети от пълнолетните българи се обявяват “за“ възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи.

“Галъп интернешънъл“ редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 хиляди души, а е възможно да има “скрити“ отговори – което означава, че тревогата остава валидна.

На този фон любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с “да“. Следващи изследвания трябва да покажат дали и доколко обществото ни възприема подобни възгледи и по други теми.

Данните са от редовната ежемесечна, независима от външно финансиране, програма изследвания “лице в лице“. Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември.

Изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник и преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуалните. То няма нищо общо с този дебат, уточняват от “Галъп“.

mediapool.bg