Кламер БГ - Новини: "Българите": 250 фотографии, представящи една нация на ръба на континента

"Българите": 250 фотографии, представящи една нация на ръба на континента

Общество

|
Пон, 06 Юни 2016г. 18:05ч.
"Българите": 250 фотографии, представящи една нация на ръба на континента

В понеделник вечерта е представянето на книгата "Българите“ на журналиста фотограф Антони Георгиев и на доц. Георги Лозанов, в която са събрани 250 предимно черно- бели фотографии от последните 10 години. "Българите" ще ви накара да люшкате между мъката и магията, пише в предговора си към изданието доц. Лозанов.

"Визията на Антони Георгиев подкопава всякакво очакване за клиширани културни дадености и вместо тях ни предлага едно нееднозначно любовно писмо, офроуд пътешествие в покрайнините на Европа, изпълнено с многолики разкази за изчезващото. А изчезващи са както представената в своята интимност България зад параваните – застинала между няколко свята, и една специална форма на вътрешно изгнаничество, споделяно, впрочем, от много от другите населяващи я хора. Това е рядко честен портрет на една нация на ръба на континента, дар за всички интересуващи се от европейските истории и култури сега и в бъдещето. Пропита с характерните за Георгиев хуманизъм и внезапни преходи от възвишеното към баналното, "Българите" ще ви раздруса с тъга и магия."

Фотографиите представят това, което сме или не сме днес, заблудите ни, илюзиите ни, наследството ни, травмите и мечтите ни, които съвместяваме в понятието българи. Обикновените хора и пак обикновените хора – на това набляга най-силно Антони Георгиев, на баналните, ежедневни дейности, на онова, за което може би не се замисляме и в крайна сметка се оказва, че то е животът ни.

Фотографиите в "Българите“ обхващат последните десет години – от влизането на страната в Европейския съюз до днес.

Ето и някои от отзивите за изданието, представени в сп. "Вагабонд":

Капка Касабова, писател, България–Нова Зеландия–Шотландия: "Визията на Антони Георгиев подкопава всякакво очакване за клиширани културни дадености и вместо тях ни предлага едно нееднозначно любовно писмо, офроуд пътешествие в покрайнините на Европа, изпълнено с многолики разкази за изчезващото. А изчезващи са както представената в своята интимност България зад параваните – застинала между няколко свята, и една специална форма на вътрешно изгнаничество, споделяно, впрочем, от много от другите населяващи я хора. Това е рядко честен портрет на една нация на ръба на континента, дар за всички интересуващи се от европейските истории и култури сега и в бъдещето. Пропита с характерните за Георгиев хуманизъм и внезапни преходи от възвишеното към баналното, "Българите" ще ви раздруса с тъга и магия."

Aндреас Мюлер-Поле, артист и издател на списание "Европейска фотография", Берлин: "Антони Георгиев ни води на пътешествие в непозната страна, която показва от критични, но добронамерено иронични гледни точки."

Кевин Ларимър, главен редактор на списание "Поети & писатели", Ню Йорк: "Фотографиите на Антони Георгиев обитават онова изискано пространство между публичното и частното, неговите герои живеят живот, който е едновременно изпълнен с надежда и отчаяние – в ситуации, които са едновременно ежедневни и необичайни. "Българите" е документално изкуство в най-висшата му форма. Водачът е поет, който хвърля светлина върху простичката човечност, обединяваща обикновените хора, за да ни даде възможност да видим за себе си сложната идентичност на една страна и нейните жители, стоящи на кръстопът."

Хенинг Ветендорф, фотоисторик и куратор, Дания: "Внушителната по обем и значение работа на Георгиев адресира свързаните с идентичността проблеми, които все още обременяват българите в опитите им да се освободят от исторически доминиращи външни сили. "Българите" е емоционално изследване на преплитащи се колективни и индивидуални идентичности в съвременна България изобилстващо с мъжки хумор и препратки и с женска сенсуалност, и предлагащо социална перспектива, много различна от тази на Кръстева и нейните феминистки и психоаналитични идеи за същността на тези теми."

Проф. Юлиана Рот, Университет Лудвиг Максимилиан, Мюнхен:"За малките народи от Югоизточна Европа въпросът за идентичността винаги е бил изключително емоционален и най-често болезнен. С фотографиите си Антони Георгиев, сякаш дистанциран визуален антрополог, успява да представи различни аспекти на съвременна България, които носят много информация за външните зрители, но съдържат и призив към българската публика за саморефлексия и нови гледни точки."

Джеремая Чамбърлин, Департамент за творческо писане, Мичигански университет, Ан Арбър: "Българите" възбужда силата на непринудеността, на нескриптираните моменти от ежедневието. Тези фотографии са в дирене на дребните детайли на живота, на красивото и баналното, на трагичното и истинското. Изображенията на Георгиев обхващат измеренията на човешкия опит, но не като монолити, а като скромни доказателства за многото начини, по които българите го преживяват. В напрежението между трайното и отлитащото е и основната провокация на тази книга, която ни напомня за отлитащата красота на нашите собствени животи, трагедии и рутина, свързани помежду си с щастие и радост.

mediapool.bg