Кламер БГ - Новини: И АБВ настоя Лили Маринкова да бъде върната в БНР

И АБВ настоя Лили Маринкова да бъде върната в БНР

Общество

|
Пет, 10 Юни 2016г. 11:48ч.
И АБВ настоя Лили Маринкова да бъде върната в БНР

Журналистката Лили Маринкова да бъде възстановена на работа в БНР, призова политическата партия АБВ в петък, след като в подкрепа на принудително пенсионираната от навия шеф на националното радио Маринкова се обявиха журналисти, преподаватели и общественици https://www.mediapool.bg/zhurnalisti-prepodavateli-i-obshtestvenitsi-iskat-lili-marinkova-da-bade-varnata-v-bnr-news250146.html.

Журналистката и доскорошен програмен директор на "Хоризонт" бе освободена в понеделник със заповед на новия генерален директор на БНР Александър Велев не само като шеф на "Хоризонт", а и от радиото, където от години води предаването "Неделя 150". Обяснението бе, че е навършила 62 години и може да бъде пенсионирана.

"Разтревожени сме от един факт, който засяга не само работещите в медиите... Лишен от глас е един знаков за българската политическа среда журналист, който отстояваше в годините на прехода самоотвержено собствена позиция и който превръщаше предаванията си "Неделя 150“ в престижна гражданска трибуна", посочва се в съобщение на АБВ до медиите, разпространено в петък.

Според партията Маринкова трябва да бъде върната на работа и този акт от страна на шефа на БНР "би разколебал съмненията, че в България се зачеркват предизборно от списъка на работещите неудобните и смелите да говорят истината журналисти".

От АБВ също така настояват в парламентарната комисия по култура и медии да бъдат поканени Александър Велев и Лили Маринкова и да бъдат изслушани, за да се обсъдят публично всички съмнения за отстраняване на неудобни от властта журналисти в публичните медии. "Тази дискусия трябва да се разшири и да обхване причините за сриването на позициите на българските медии във всички авторитетни класации за свобода на словото“, смята партията на Първанов.

mediapool.bg