Кламер БГ - Новини: Португалия спечели Евровизия, България остана втора

Португалия спечели Евровизия, България остана втора

Общество

|
Нед, 14 Май 2017г. 03:14ч.
Португалия спечели Евровизия, България остана втора

България постигна най-големия си успех на конкурса Евровизия досега, след като 17-годишният Кристиан Костов се класира на второ място. Големият победител обаче бе португалецът Салвадор Собрал, който спечели и журито, и зрителите с прочувствено изпълнение на песента Amar pelos dois - Любов за двама.

Собрел беше фаворит и на букмейкърите, макар в последните часове на наддаванията везните да накланяха към българина.

Финалът на състезанието в събота през нощта в Киев бе изключително емоционален, като до последно вървяха размествания във временното класиране. 27-годишният португалец Салвадор Собрал спечели убедително с общо 758 точки, а в суматохата при обявяването на финалния резултат на България и Португалия, той запита: "Ние ли спечелихме?”. България получи 615 точки, а трета остана Молдова с 374.

"Музиката не е фойерверки. Музиката е чувство и смисъл”, заяви Салвадор Собрал след като получи наградата от миналогодишната победителка – украинката от татарски произход Джамала.

Радвам се, че настъпи промяна и истинската музика спечели, каза още Собрал, чиято победа е още по-значима заради това, че имаше здравословен проблем и пропускаше репетиции.

Той покани на сцената за финалното изпълнение на песента сестра си Луиса Собрал, която е композирала песента специално за него.

Представителят на Португалия стана фаворит още след изпълнението си на първия полуфинал, който се проведе във вторник вечерта в Киев. Той пее на родния си език. Въпреки че за мнозина изпълнението му е ексцентрично, Салвадор се хареса на журито и публиката и събра най-много гласове.

За българския представител Кристиан Костов нощта бе драматична, тъй като в началото разликата му със Собрал бе малка, по постепенно португалецът се откъсна напред с все повече получаваните точки от националните журита. България получи точки само от Македония, Норвегия, Естония и Беларус. За пореден път пролича политическото гласуване между част от държавите. Дори и в класацията само на журитата България бе втора, а Швеция – трета.

При отчитането на гласовете на зрителите отново най-много точки взе Португалия, следвана от България, а Швеция изпадна до пето място. Четвърта стана белгийската изпълнителка, която бе сред най-добре представилите се на сцената.

Много съм горд, че всички се радват, трябваше ние да спечелим, заслужавахме победа, голям е Салвадор, но ние направихме нещо голямо, каза Кристиан Костов пред БНТ.

"Съжалявам, че не донесох победа на България, не съжалявам за Салвадор. Наистина ние имахме най-доброто изпълнение. Ние не сме малки, България не е малка, ние сме победители“, каза младежът.

Той благодари на всички българи по света и у нас за голямата подкрепа.

Никога не сме били на толкова висока позиция в Евровизия, пожелавам да спечели България другата година, надявам се да намерите този, който да донесе победа на България, каза още Кристиан и заяви, че няма да участва повече никога в Евровизия.

Българският участник Кристиан Костов е роден в Москва през 2000 г. Баща му е българин. През 2015/2016 г. Кристиан стига до финал и завършва втори на българското издание на „Х фактор”. По-късно сключва договор с "Вирджиния рекърдс”. През октомври 2016 г. Издава дебютния си сингъл „Не си за мен”, с който заема първо място в националната класация на най-излъчваните български песни в радио и телевизионния ефир.

mediapool.bg