Кламер БГ - Новини: Благодарим! За 3 дни събрахме парите за правни разноски по иска на "Лев инс"

Благодарим! За 3 дни събрахме парите за правни разноски по иска на "Лев инс"

Общество

|
Пет, 17 Март 2023г. 19:29ч.
Благодарим! За 3 дни събрахме парите за правни разноски по иска на "Лев инс"

Благодарим! За 3 дни събрахме парите за правни разноски по иска на

Само за три дни са събрани средствата, необходими за правни разноски на Mediapool по заведения от застрахователя "Лев инс" безпрецедентен съдебен иск за 1 млн. лева заради информационен материал, който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет.

Кампанията бе обявена от Асоциацията на европейските журналисти-България на 14 март (вторник). На следващия ден дойде неочаквана помощ от Фондация "Манол Пейков и приятели", която се включи в набирането на средства, с които Mediapool да покрие съдебните разноски по делото. По първоначални оценки ще са необходими 40 000 лв., равняващи се на 4% от размера на иска.

Още в самото начало на кампанията екипът на Mediapool заяви, че остатъкът от събраните пари ще послужат за основаване на фонд за правна помощ за медии и журналисти, които са обект на SLAPP ("дела шамари").

"Една голяма компания или един олигарх може да си позволи да води такива дела, без да отделя голяма част от ресурсите си. За един журналист или за малка редакция обаче подобно дело може да се окаже сериозна тежест, да им попречи да вършат обичайната си работа или направо да я ликвидира", коментира журналистическата асоциация.

И допълва, че характерното за "делата шамари" е, че те не целят защитата на легитимен интерес: "Целта не е ищецът да защити доброто си име или да бъде компенсиран за нанесена му щета от неправомерни действия, а да се накара медия, журналист или активист да замълчи. Подобни процеси имат смразяващ ефект върху цялата обществена среда. Те блокират възможността за публичен дебат по която и да е значима тема, ако тя е неудобна за лица и фирми с много власт, пари и влияние".

"Най-силното противодействие на подобен тип опити за заглушаване е солидарността. Когато вместо да се изплашат, много журналисти и граждани решат да говорят високо и да задават въпроси. Стотици откликнаха на призива на АЕЖ да пишат на "Лев Инс" и да им зададат същите въпроси, като зададените им от Mediapool. Решихме да не спрем до там, а да се опитаме заедно да съберем нужната сума за адекватна защита на медията. Бяхме стъписани от размера ѝ и, да си признаем, не очаквахме да успеем да я съберем бързо", заявиха от АЕЖ.

"Бяхме опровергани. Още като обявихме инициативата, даренията започнаха да валят. За няколко часа в първия ден по сметките ни имаше над 10 000 лева, активността се задържа висока и през втория и третия ден и бързо достигнахме 34894,61 лв., които заедно със средствата от друга паралелна кампания покриват цялата необходима сума.

Получихме точно 351 дарения. Сумите варираха от 1 евро до 2 000 лв. "20 лв от български пенсионер" – бе сред най-трогателните основания за плащане. "За журналистическото достойнство на хората от "Медиапул" – гласеше друго. "Долу мафията" – трето. Получихме и плащане с основание "*** за Лев Инс", което след кратък смях, отнесохме отново към даренията. Тъкмо достигнахме необходимата сума и пишехме новина за край на кампанията и получихме най-голямото дарение – 7659.29 лв. от Юлияна Йорданова, която е спечелила дело срещу ПИК за същата сума и е решила да я даде за каузата. Свързахме се с нея.

Обяснихме, че средствата за делото Mediapool.bg вече са набрани и тя се съгласи тази сума да сложи началото на фонд за правна помощ по други "дела шамари" срещу медии и журналисти", разказват от асоциацията.

"Безкрайно благодарни сме на всички, които подкрепиха кампанията. На онези 351 души, които показаха с действия, че им пука за свободата на словото, но и на всеки, споделил информация за каузата. Не на последно място, поздравяваме колегите от Mediapool, че през годините са доказали своя професионализъм и журналистическа смелост и имат вярна аудитория, готова да ги подкрепи в труден момент. Сметките на АЕЖ остават отворени. Всяко дарение вече ще бъде отчитано във фонда за защита на медии и журналисти, като ще предоставяме пълна отчетност за подкрепените каузи", допълват от АЕЖ.

Екипът на Mediapool също сърдечно благодари за моралната и финансова подкрепа, която ни оказват нашите читатели и всички граждани и фирми, които си дават сметка колко е важно да има независима и свободна журналистика.

След приключването на съдебния спор с "Лев инс" ще отчетем публично разходите си по делото и при остатък той ще бъде възстановен във фонда за защита на медии и журналисти срещу SLAPP дела.

Даренията във Фонда за правна помощ на АЕЖ продължават на следната банкова сметка:

BG41RZBB91551011658021

KBC bank

Титуляр: АЕЖ – България

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Фонд за правна помощ

mediapool.bg