Кламер БГ - Новини: Образователният министър отрече да се готви грипна ваканция в София

Образователният министър отрече да се готви грипна ваканция в София

България

|
Пет, 27 Ян 2023г. 14:55ч.
Образователният министър отрече да се готви грипна ваканция в София

Образователният министър отрече да се готви грипна ваканция в София

Грипна ваканция в София засега не се предвижда, каза в петък министърът на образованието и науката Сашо Пенов. Според него предписание от здравните власти за неучебен процес няма.

Коментарът му е по повод разпространявана в столични училища информация, че от понеделник 30 януари ще бъде обявена грипна ваканция, която ще се слее с междусрочната, която е от 1 до 5 февруари. Министър Пенов опроверга тези слухове.

"Разбирам вълнението на обществото по тези въпроси, но законовата процедура е такава - за да се обявят едни дни за неучебни първо трябва да има предписание от съответния директор на РЗИ. И това се определя според съответните стойности, доказващи заболеваемостта, в случая от грип, на територията на отделна област. Едва, когато има такова предписание в правомощията на министъра на образованието и науката е дали обучението ще е в електронна среда или дните ще бъдат неучебни", обясни Пенов.

От страна на здравните власти също няма индикации засега, че в София се налага обявяването на грипна епидемия, дори се наблюдава задържане на заболеваемостта.

mediapool.bg