Кламер БГ - Новини: Учебниците стават безплатни за всички ученици, но от 2024 г.

Учебниците стават безплатни за всички ученици, но от 2024 г.

България

|
Пет, 27 Ян 2023г. 15:24ч.
Учебниците стават безплатни за всички ученици, но от 2024 г.

Сн. БГНЕС, архив

Всички ученици от I до XII клас, както и децата в предучилищните групи, ще получават безплатни учебници от учебната 2024/2025 г. Те ще се осигуряват за сметка на държавата. В момента безплатни комплекти получават децата от предучилищна възраст до VII клас. Учебниците за гимназиалния етап се купуват от учениците и родителите им.

Предложението за безплатни учебници за всички дойде от БСП и беше гласувано окончателно от депутатите без дебат. При обсъждането на текста в парламентарната образователна комисия обаче беше решено безплатните комплекти да се раздават не от следващата, а от по-следващата учебна година – 2024/2025 г.

Причината е, че за първоначалното въвеждане на мярката ще са нужни 80 млн. лева, а сумата не е осигурена за тази година. След първоначалната инвестиция се предвижда да се дават по 8 млн. лева на година в следващите две години. Сумата намалява, тъй като учебниците не се сменят всяка година. Чисто нови комплекти получават само първокласниците, а в по-горните класове те се подменят периодично.

Безплатни ще са хартиените и електронните варианти на учебниците.

Освен тях обаче родители и ученици обикновено купуват и доста допълнителни помагала, които се избират от учителите и не се покриват от държавата.

Безплатните учебници за всички класове бяха част от коалиционното споразумение между бившите управляващи от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП. То трябваше да е факт от лятото на миналата година.

"Благодарение на БСП учебниците по общообразователните предмети до XII клас стават безплатни", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в пост във Фейсбук. "Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и младите семейства. Нашият закон за безплатни учебници по общообразователните предмети за всички ученици до 12 клас от 2024 г. бе приет с пълно единодушие. 300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по 300 лв., които могат да използват за други нужди на децата си. Грижата за децата и младите хора е водеща в работата ни", допълни Нинова.

С промените в Закона за предучилищното и училищното образование беше прието също стратегия за развитие на училището да се приема и разработва за 5 години, а не за 4 години, както досега.

mediapool.bg