Кламер БГ - Новини: Облаците около бойната авиация се сгъстяват. Идват ли "Грипен"-ите?

Облаците около бойната авиация се сгъстяват. Идват ли "Грипен"-ите?

България

|
Четв, 05 Ян 2023г. 17:11ч.
Облаците около бойната авиация се сгъстяват. Идват ли "Грипен"-ите?

МиГ 29

Бъдещето на бойната ни авиация в следващите няколко години става все по-неясно. Перспективите към момента са охраната на българското въздушно пространство за определено време да бъде поета от партньорите ни в НАТО.

България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин" общо 16 изтребители F-16 Block 70, но те ще бъдат доставени едва след 2025 година, а после ще трябват и около две години за усвояването им. Съветските изтребители MиГ – 29 до края на годината пък най-вероятно ще бъдат приземени, след като поддръжката им стана на практика невъзможна след военната агресия на Русия срещу Украйна.

Така се очертава луфт от около няколко години, в които страната ни няма да има необходимите способности да изпълнява сама задълженията си по линия на мисията "Еър полийсинг".

Върховният главнокомандващ Румен Радев и служебният военен министър Димитър Стоянов лансираха варианта да бъдат взети на лизинг т.нар. "заместващи" изтребители, като беше поискана информация от САЩ и Израел за F-16 втора ръка, от Франция за

"Мираж - 2000-5" втора ръка и от Швеция за "Грипен" (Gripen).

Към момента изглежда, че реална възможност да осигури машини има само Швеция.

Вариантите се изчерпват.... с "Грипен"

Военният министър Димитър Стоянов обясни пред парламентарната военна комисия, че темата е била обсъдена със САЩ, но перспективите не са добри. Аналогична е ситуацията и с Израел.

Очаква се, обаче, в началото на февруари Швеция да предостави "груба" оферта. Разговорите с Франция също продължават. Със сигурност усвояването на втора различна платформа от вече закупените ще е предизвикателство за Военновъздушните сили, но от военното министерство твърдят, че могат да се справят.

"Грипен" бяха предпочетени и от предишното служебно правителство на Румен Радев, водено от Огнян Герджиков. След това обаче последното правителство на ГЕРБ преразгледа проекта и реши да закупи F-16.

На лизинг

Служебното правителство има за цел заместващите изтребители да бъдат плащани разсрочено за 10-15 години.

Според разчетите на МО те биха излезли 100-120 млн. лева годишно и не биха били проблем за бюджета на МО.

Паралелно България ще изплаща и втория транш от 8 машини F-16, които реши да закупи от САЩ в края на миналата година.

Към момента не е ясно и дали ще се събере политически консенсус за покупката на "заместващите" изтребители.

Някои въпроси

Излиза и въпросът може ли България да си позволи в бъдеще да поддържа всички тези изтребители и дали това няма да застраши балансираното развитие на армията.

Напрежение има и в самите Военновъздушни сили, където се отваря казусът с какво ще се занимават хората, ангажирани със съветските изтребители, след отказа от тях.

МиГ-овете ще бъдат приземени по-скоро от очакваното

МО се надяваше да осигури от Полша двигатели за МиГ-овете, като идеята бе да се придобият 6 + 2 двигатели, което обаче няма да стане.

На първо време се очаква договор само за два двигателя, като остава отворена възможност в бъдеще Полша да ремонтира български двигатели.

Украйна неколкократно поиска от България помощ с изтребители МиГ - 29 , но на този етап това не се обсъжда, тъй като страната ни няма други възможности.

mediapool.bg