Кламер БГ - Новини: Меджидиев настоява пред ЕК за прекратяване на договора за Covid-ваксини

Меджидиев настоява пред ЕК за прекратяване на договора за Covid-ваксини

България

|
Четв, 05 Ян 2023г. 19:39ч.
Меджидиев настоява пред ЕК за прекратяване на договора за Covid-ваксини

Меджидиев настоява пред ЕК за прекратяване на договора за Covid-ваксини

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу Covid-19, каза в четвъртък пред журналисти в парламента служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той посочи, че е изразил позицията на заседанието на Съвета на министрите по здравеопазване в ЕС на 9 декември миналата година. Както Mediapool писа, България е бракувала досега над 2 млн. дози ваксини на стойност над 50 млн. лева и през тази година очаква още 8 354 768 дози от ваксината на Pfizer/ BioNTech.

Меджидиев съобщи, че в началото на 2023 г. изтича срокът на годност на още 1.5 млн. дози ваксини на Pfizer/ BioNTech и и 8800 ваксини на Moderna и те ще трябва да бъдат бракувани и унищожени.

“Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им”, каза Меджидиев.

Той е настоял пред ЕК да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини.

Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия.

Чакаме решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията, добави той.

mediapool.bg