Кламер БГ - Новини: Обиски в домовете на служители на фонд "Земеделие"

Обиски в домовете на служители на фонд "Земеделие"

България

|
Четв, 20 Ноем 2014г. 16:29ч.
Обиски в домовете на служители на фонд "Земеделие"

Петима души са задържани при акция във Варна и Добрич на звеното за борба с корупцията между Софийска градска прокуратура (СГП) и Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), съобщиха двете звена в четвъртък.

Трима от тях са били арестувани в момент на получаване на подкуп във Варна, двама от тях са били служители на фонд "Земеделие", става ясно от съобщението. Те заедно със съучастника си са участвали в схема за получаване на подкупи чрез изнудване. Вземаните рушвети били за прикриване на нарушения на земеделски производители, които са получавали субсидии, а не са спазвали изискванията за опазване на земеделските земи и за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

От образуването на досъдебното производство на 31 октомври 2014 г. до извършването на арестите на 18 ноември са установени над 20 случая на поискване и получаване на подкупи.

При претърсвания на 15 адреса са били иззети множество доказателства - компютърни конфигурации (лични и служебни); флаш памети; CD карти, фотоапарати; телефони и СИМ-карти; служебна документация; GPS устройства и др.

Разпитани са 14 лица в качеството им на свидетели и потърпевши на извършените престъпления от горепосочените лица.

Пет лица са били задържани за срок от 24 часа, като двама от арестантите са получили 72 часа зад решетките с прокурорско постановление. На трима души са повдигнати обвинения, допълват от ДАНС.

mediapool.bg