Кламер БГ - Новини: Делото за несъстоятелността на КТБ е спряно

Делото за несъстоятелността на КТБ е спряно

България

|
Четв, 20 Ноем 2014г. 18:29ч.
Делото за несъстоятелността на КТБ е спряно

Софийският градски съд (СГС) вероятно ще спре производството по несъстоятелността на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) заради постъпила при тях жалба от мажоритарния собственик на капитала на банката – дружеството "Бромак" на Цветан Василев, срещу отнемането на лиценза на банката от БНБ. Това стана ясно от съобщение на СГС в четвъртък.

Междувременно от Върховния административен съд (ВАС) коментираха пред Mediapool, че при тях е постъпила само жалба от името на Орлин Кунев, който е вложител в КТБ. По неофициална информация той има блокирани 1 млн. лв. Молбата за прекратяване на производството по несъстоятелност на банката от името на "Бромак" предстои да бъде придвижена от СГС към ВАС.

По неофициална информация в БНБ има постъпили и други жалби от заинтересовани лица срещу отнемането на лиценза на КТБ на 6 ноември 2014 г.

При това положение Софийският градски съд, съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност, трябва да спре делото по несъстоятелността на КТБ до приключване на административно-правния спор.

Ходът бе очакван, след като и акционери, и кредитори на банката обявиха, че ще обжалват вземането на лиценза на банката.

Справка в деловодството на СГС показва, че по насроченото за понеделник дело за несъстоятелността на КТБ е постъпила и молба от "Родуим кепитъл кредит мастър фънд лимитид", чийто интерес не е ясен, а "Бромак" иска назначаване на особен представител в рамките на делото.

От СГС поясниха, че към момента делото не е спряно, тъй като преди това трябва да бъдат депозирани становища от двете страни по казуса. Ако това не стане факт в петък, заседанието на съда, насрочено за понеделник, ще бъде проведено и едва след това делото по несъстоятелността на КТБ ще бъде спряно до решаването на спора във ВАС.

Не е ясно обаче колко ще продължи спорът във Върховния административен съд, където решението на тричленния състав може да се обжалва пред петчленка и обикновено производствата траят повече от година.

mediapool.bg