Кламер БГ - Новини: Обвиняемият за милионите за "Хемус" припадна в съдебната зала

Обвиняемият за милионите за "Хемус" припадна в съдебната зала

България

|
Четв, 16 Дек 2021г. 14:55ч.
Обвиняемият за милионите за "Хемус" припадна в съдебната зала

Борислав Колев (вляво) заедно с адвоката му Христо Ботев преди заседанието. Снимка: БГНЕС

Обвиняемият за изчезналите милиони, отпуснати за строителството на магистрала "Хемус", Борислав Колев е припаднал в съдебната зала. В четвъртък сутринта той се яви пред апелативния съд в София, за да бъде разгледана мярката му за неотклонение. В момента Колев е под домашен арест, но прокуратурата настоява той да бъде задържан за постоянно.

42-годишният мъж е припаднал докато съдът е четял определение по искане на прокуратурата. На място е бил повикан дежурен лекар, а след това и линейка. Колев е бил откаран в болница. Според първоначалната информация той е получил криза и е приет за лечение.

Решението по мярката му е отложено. По закон обвиняемият трябва да присъства, докато съдът чете определението или да е дал съгласие това да се случи в отсъствието му.

През последните няколко дни казусът "Хемус" се превърна в ябълката на раздора между МВР и прокуратурата. Държавното обвинение обяви, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е натискал прокурори да не обжалват домашния арест на Колев и да сменят обвинението му с по-леко в замяна на неговите показания. Полицията отрича и казва, че прокуратурата се опитва да смачка делото.

Според МВР Колев е човекът, при когото са носени милиони, изтеглени преди това на каса в банка. Парите са били отпуснати чрез държавното дружество "Автомагистрали" на избрани строителни фирми. След това са били преведени на дружества-бушони, регистрирани на малоимотни и клошари, а впоследствие - изтеглени на каса. Става дума за над 53 млн. лв. Колев е обвинен в пране на пари.

mediapool.bg