Кламер БГ - Новини: Обвинената в корупция евродепутатка Ева Кайли излиза от ареста

Обвинената в корупция евродепутатка Ева Кайли излиза от ареста

Европа

|
Четв, 13 Апр 2023г. 09:28ч.
Обвинената в корупция евродепутатка Ева Кайли излиза от ареста

Евродепутатката Ева Кайли Сн. Европейски парламент

Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, на която са повдигнати обвинения в корупция, ще бъде пусната от ареста.

Обвиненията срещу нея обаче остават. Това съобщиха белгийски федерални прокурори и адвокатът й Спирос Папас, цитирани от Ройтерс.

44-годишната гръцка социалистка е обвинена в получаване на подкупи от Катар в рамките на един от най-големите корупционни скандали, разтърсвали институциите на Европейския съюз.

Кайли и Катар отричат да са извършили нещо нередно.

Все още не е ясно на коя дата ще бъде пусната Ева Кайли от ареста. Служител на адвокатската кантора, която я защитава, каза, че тя ще бъде освободена с гривна за проследяване.

След излизането й от ареста бившият заместник-председател на Европарламента ще трябва да стои далеч от партньора си Франческо Джорджи. Той беше освободен в края на февруари, след като се призна за виновен в скандала с подкупите.

Източник, запознат с делото, каза пред изданието "Euractiv", че Кайли ще остане с детето си и ще може да провежда телефонни разговори със съпруга си, но тези разговори ще бъдат проследявани.

Мотивите за освобождаването на Кайли

Кайли беше единственият останал заподозрян по случая "Катаргейт", който остана в ареста.

Предполагаемият организатор на аферата Пиер Антонио Панцери, нейният партньор Джорджи и белгийският евродепутат Марк Тарабела бяха освободени с електронна гривна.

Панцери и Джорджи признаха участието си в скандала, а Кайли и Тарабела твърдят че са невинни.

"Сериозна патология" на демокрацията

Спирос Папас, брюкселски адвокат, който защитава Кайли по друго дело, свързано със заплатите на нейните асистенти в Европейския парламент, каза пред "Мега ТВ", че парламентарните права на евродепутата са били постоянно нарушавани.

"Това е решение, което трябваше да бъде взето отдавна", каза Папас.

Според него е имало неоправдано възпрепятстване на нейната парламентарна функция, причинено от "това предварително задържане при упражняване на парламентарните задължения на Кайли, които са гарантирани от Договора с парламентарния имунитет".

"Въпреки че имунитетът й не беше свален, на практика той беше нарушен както при претърсването на дома й, така и при претърсването на неприкосновената част на офисите й в Европейския парламент", каза защитникът й.

"Това е сериозна патология в демокрацията на ниво ЕС", заключи Папас.

В края на февруари той постави под съмнение ареста на Кайли, твърдейки, че тя не е била заловена докато е извършвала престъпление.

"Полицията нахлу в апартамента й, след като първо арестува баща й на няколко километра по-далече - пред хотел, а прословутият куфар вероятно е бил взет от апартамента й", каза той.

След като партньорът на Кайли Франческо Джорджи беше арестуван, тя се е обадила на баща си, за да вземе куфар с пари, за които по-късно заяви, че принадлежи на предполагаемия мозък на престъпната схема, Антонио Панцери.

Баща й беше арестуван пред хотел в Брюксел, носейки куфар със 150 000 евро. След ареста му полицията нахлу в апартамента на Кайли и я арестува.

Папас твърди още, че дори обискът в офиса й в Европейския парламент е бил незаконен.

"Запечатването на офисите на Кайли и нейните помощници беше нарушение на вътрешния правилник на Европейския парламент. Това можеше да стане само след разрешение от Съда на ЕС, но такова нямаше", каза Папас.

mediapool.bg