Кламер БГ - Новини: Затваряйки последните си АЕЦ, Германия призова за ядрени санкции срещу Русия

Затваряйки последните си АЕЦ, Германия призова за ядрени санкции срещу Русия

Европа

|
Съб, 15 Апр 2023г. 14:54ч.
Затваряйки последните си АЕЦ, Германия призова за ядрени санкции срещу Русия

Роберт Хабек призова за ядрени санкции срещу Русия, сн. ЕПА/БГНЕС

В деня, в който Германия затваря и последните си три атомни електроцентрали, министърът на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек от „Зелените“ обяви, че правителство призовава Евросъюза да включи с 11-ия пакет санкции срещу Русия ядрения й сектор,

"Ядрените технологии са много чувствителна област, а Руусия вече не може да се смята за надежден партньор“, каза Хабек в интервю за ДПА. Според него Русия се възползва зависимостта от нейните енергоресурси за оказване на натиск.

"Затова сега германското правителство се изказа пред Европейската комисия в полза на включването на гражданския ядрен сектор. Това трябва да бъде част от следващия пакет от санкции", каза той

Наред с други области на дейност, Русия доставя уран за ядрени горивни пръти и съхранява радиоактивни отпадъци на своя територия.

Необходимо е целият ЕС да стане по-независим от Русия, заяви Хабек. "Вече сме изминали дълъг път в много области, включително в областта на енергетиката. Ядреният сектор все още е отворен", каза той. Според него е неоправдано този сектор все още да се третира преференциално.

Хабек добави, че ще са необходими преходни периоди. "Но е важно да започнем и да не се отказваме от решителни действия и в тази област", подчерта той.

Хабек призова за пръв път за санкции срещу страните, които получават уран от Русия въпреки войната, след посещение в Киев в началото на април, припомня ДПА.

Самата Германия в събота изключва от електроенергийната си мрега последните три работещи ядрени електроцентрали – АЕЦ "Изар-2", АЕЦ "Неккарвестхайм-2" и "Емсланд",

mediapool.bg