Кламер БГ - Новини: Обама: Между САЩ и Русия има дълбоки стратегически разногласия за Сирия

Обама: Между САЩ и Русия има дълбоки стратегически разногласия за Сирия

Свят

|
Съб, 17 Окт 2015г. 17:25ч.
Обама: Между САЩ и Русия има дълбоки стратегически разногласия за Сирия

Американският президент Барак Обама заяви, че между Съединените щати и Русия има дълбоки стратегически разногласия за Сирия, съобщи Ройтерс.

Основното различие остава политическото бъдеще на президента Башар ал Асад. Според Вашингтон решението на кризата в Сирия минава и през неговото отстраняване, докато Москва е на противното мнение.

Единствената област, в която има разбирателство, е за това как да бъдат избягвани случайни инциденти между бойните авиации във въздушното пространство на Сирия, каза Барак Обама във Вашингтон, на пресконференция с южнокорейската си колега Пак Гън-хе.

Той каза, че борбата срещу "Ислямска държава" и останалите екстремистки групировки трябва да продължи, но конфликтът може да бъде решен само с политически средства и установяване на легитимна власт, която да представлява всички групи от населението.

Обама разговаря по телефона и с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Заид Ал Нахаян, съобщиха от Белия дом. Двамата са единодушни, че Русия трябва да съсредоточи военните си операции в Сирия срещу "Ислямска държава", а не срещу умерената опозиция.

Обама и принцът са изразили и увереност, че е важно да се създадат условия за политически преход в Сирия.

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви от своя страна в събота, че Москва защитава националните си интереси в Сирия и не държи страната да остане под управлението на Башар Асад.

Целта на руската военна операция в Сирия не е да запази президента Башар Асад на власт, а да защити руските национални интереси и да разгроми джихадистите от "Ислямска държава", заяви Медведев в интервю за официалната телевизия "Россия ТВ".

Той каза, че Москва не държи Асад да остане начело на Сирия и че всеки друг ръководител би могъл да го наследи, стига да не е "Ислямска държава".

"Няма значение кой ще управлява" Сирия. "Не искаме ИД да управлява Сирия. Трябва да е цивилизовано и легитимно правителство. Това трябва да обсъдим", добави руският премиер, който подчерта, че Русия защитава националните си интереси. "Президентът Владимир Путин го каза: очевидно е, че ако не смажем терористите на място, те ще дойдат в Русия", посочи Медведев.

Той каза още, че сирийците сами трябва да определят кой ще ръководи страната им.

"В момента работим с презумпцията, че Асад е легитимният президент", добави той и заяви, че намесата на Русия е била поискана от законните власти на Сирия.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС, допълни, че Русия предлага на Съединените щати много по-широко сътрудничество в Сирия, но американците преговарят само за съгласуване на бойните полети.

Един от въпросите, по които Москва предлага съдействие, е спасяването на пилоти, свалени над вражеска територия.

Антонов отхвърли като неверни твърденията, че руската авиация бомбардира граждански обекти в Сирия, и повтори, че ударите са насочени изключително срещу групировката ”Ислямска държава“, която разширява мрежата си в Европа, Русия и Централна Азия.

С помощта на руските въздушни удари силите на Башар Асад и съюзниците му Иран и Хизбула през последните седмици възвръщат контрола на обширни територии, които бяха спечелени от опозицията.

mediapool.bg