Кламер БГ - Новини: В Египет започна дългоочакваният парламентарен вот

В Египет започна дългоочакваният парламентарен вот

Свят

|
Нед, 18 Окт 2015г. 15:03ч.
В Египет започна дългоочакваният парламентарен вот

Първият тур на дългоочакваните в Египет парламентарни избори започнаха в неделя, след като страната повече от три години няма работещо Народно събрание, съобщиха световните агенции. На 18 и 19 октомври ще се гласува в 14 от 27-те губернаторства, включително в някои от най-големите като Гиза, Александрия, Червено море. Вторият тур ще е на 22 и 23 ноември.

Изборите съчетават мажоритарната и пропорционалната избирателна система, а първите резултати се очакват в средата на декември.

Това са първите в страната парламентарни избори след разпускането през юни 2012 г. на парламента, доминиран от ислямистите и отстраняването от военните на първия свободно избран президент Мохамед Морси година по-късно.

Избирателите са над 55 милиона. Парламентът има 596 депутати, от които 28 се назначават от президента.

Сегашният президент Абдул Фатаф ас-Сиси призова египтяните да упражнят конституционното си право на глас. Хората заявиха, че гласуват само за по-добро бъдеще на страната.

Безопасността на изборите се осигурява от близо 185 хиляди полицаи и военни. Най-голямата армейска групировка - 76 хиляди войници - е разположена във влизащите в т.нар. Голямо Кайро губернаторства Гиза, Бени Суейф, Фаюм и Миня.

Близо 12 хиляди войници са дислоцирани в курортните зони по бреговете на Червено море.

Задействани са също бойни самолети и хеликоптери, а бойни кораби с 38 хиляди матроси охраняват жизнено важни обекти на инфраструктурата, включително Суецкия канал.

Местни медии съобщиха тези дни, че привърженици на забраненото в страната движение "Мюсюлмански братя" готвят провокации, за да попречат на гласуването. Силите за сигурност вече са задържали няколко души, призовавали по социалните мрежи към насилие по време на вота.

mediapool.bg