Кламер БГ - Новини: ООН прие резолюция да не се плаща откуп на терористи

ООН прие резолюция да не се плаща откуп на терористи

Свят

|
Вт, 28 Ян 2014г. 08:49ч.
ООН прие резолюция да не се плаща откуп на терористи

Съветът за сигурност на ООН прие късно в понеделник резолюция, изискваща от държавите членки да не плащат откуп, финансов или политически, на терористи в случаи на отвличане или взимане на заложници, предаде Франс прес.

Текстът - първата резолюция, посветена конкретно на този проблем, потвърждава предишните антитерористични ангажименти, поети в рамките на ООН или на последната среща на върха на Г-8 през юни 2013 г. в Северна Ирландия.

Тя призовава всички страни членки да не позволяват на терористите да печелят пряко или косвено от откупи или политически отстъпки. Резолюцията бе приета единодушно по инициатива на Великобритания, подкрепена от Франция и САЩ. Тя подчертава, че отвличанията на заложници, извършвани от групировки като Ал Каида, нарастват, а изплащаните откупи са един от източниците на приходи за тези групировки.

По наша преценка през последните три години и половина групировки, свързани с Ал Каида, и други екстремистки организации са получили по този начин най-малко 105 милиона долара, заяви пред журналисти британският посланик в ООН Марк Лайъл Грант. Той посочи като пример нападението в газовото находище в Ин Аменас (Алжир). Тази атака показа докъде са готови да стигнат терористите, за да вземат заложници, подчерта той, като добави, че отвличането с цел откуп става "изгоден икономически модел".

mediapool.bg