Кламер БГ - Новини: ООН: Използването на касетъчни бомби в Йемен може да е равносилно на военно престъпление

ООН: Използването на касетъчни бомби в Йемен може да е равносилно на военно престъпление

Свят

|
Съб, 09 Ян 2016г. 09:55ч.
ООН: Използването на касетъчни бомби в Йемен може да е равносилно на военно престъпление

ООН е получила "обезпокоителни съобщения", че в цивилни райони в столицата на Йемен тази седмица са били използвани касетъчни бомби, и предупреди, че използването на подобни оръжия може да е равносилно на военно престъпление. Това заяви пред репортери вчера говорител на ООН, цитиран от Ройтерс.

"Генералният секретар (Бан Ки-мун) е особено обезпокоен от съобщенията за интензивни въздушни удари в населени райони, както и по цивилни сгради в Сана, включително Търговската камара, зала за сватби и център за незрящи", каза пред медиите говорителят Стефан Дюжарик.

Бан е получил и обезпокоителна информация за използване на касетъчни боеприпаси при нападения на няколко места в Сана в сряда, добави той. "Използването на касетъчни боеприпаси в населени райони може да е равносилно на военно престъпление поради безразборния им характер (на поразяване)."

Правозащитни организации са обвинявали саудитската коалиция в употребата на касетъчни боеприпаси в Йемен, отбелязва Ройтерс. Макар и Дюжарик да не конкретизира кой може да е използвал касетъчните бомби, той отбеляза, че саудитската коалиция е тази, която използва бойни самолети в конфликта.

Говорителят заяви също, че Бан е "дълбоко обезпокоен от засилването на въздушните удари на коалицията, както и на боевете и обстрелите в Йемен въпреки многократните призиви за ново спиране на военните действия".

Дюжарик добави, че генералният секретар апелира към всички страни в йеменския конфликт да сътрудничат със специалния му пратеник Исмаил Улд Шейх Ахмед, за да бъдат възобновени мирните преговори възможно най-скоро.

mediapool.bg