Кламер БГ - Новини: Няма развитие по спора между Чехия и Полша за въглищната мина в Турув

Няма развитие по спора между Чехия и Полша за въглищната мина в Турув

Европа

|
Ср, 10 Ноем 2021г. 15:01ч.
Няма развитие по спора между Чехия и Полша за въглищната мина в Турув

Няма развитие по спора между Чехия и Полша за въглищната мина в Турув

Полша и Чехия представиха пред Съда на ЕС позициите си по спора за продължаващата да работи полска въглищна мина в Турув, близо до границата с Чехия, която съседната страна иска незабавно да бъде затворена заради вредното й въздействие върху околната среда, предаде Франс прес.

Това беше първото изслушване по съществото по делото, след като през май трибуналът в Люксембург разпореди временно спиране на добива на въглища от мината до произнасяне на окончателното си решение. Тъй като Варшава отказа да изпълни това решение, през септември съдът й наложи глоба от 500 000 евро на ден, докато лигнитната мина бъде затворена.

Полските власти заявиха, че са отказали да плащат глобата, тъй като я смятат за "незаконна санкция".

Вчера говорител на ЕК каза, че първото нареждане с искане за плащане на глобата вече е изпратено до Полша. Ако тя не плати, дължимите от нея суми ще се приспадат от отпуснатите й бюджетни средства.

Представителят на Полша по спора Дамян Кравчик заяви в съда на ЕС, че Полша смята всички аргументи на Чехия за неоснователни и че решенията за удължаване на концесията на мината до 2044 г. са били взети в съответствие с европейските правила.

Успоредно със съдебния спор Варшава и Чехия преговарят за "взаимноприемливо споразумение", което да защити чешката страна от вредните последиците за природата и здравето на хората от експлоатацията на мината. Това съобщи говорител на чешкото министерство на околната среда, цитиран в понеделник от националната информационна агенция ЧТК.

mediapool.bg