Кламер БГ - Новини: Няма нови болни от коронавирус, но се чакат резултатите от 131 проби (Обновена)

Няма нови болни от коронавирус, но се чакат резултатите от 131 проби (Обновена)

България

|
Пон, 09 Март 2020г. 18:20ч.
Няма нови болни от коронавирус, но се чакат резултатите от 131 проби (Обновена)

Няма открити нови случаи на болни от коронавирус у нас в понеделник. Изследваните във ВМА 27 проби са отрицателни, но се очакват резултатите от 131 проби от Плевен (84) и Габрово (47). Те се очаква да станат готови в рамките на утрешния ден, съобщи началникът на оперативния щаб срещу разпространението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски. Състоянието на четиримата болни в Габрово и Плевен е стабилно и се подобрява.

Мутафчийски съобщи, че за последните три седмици от Италия са се прибрали 15 000 души по въздух и още толкова по сухоземните граници или общо около 30 000 души, като всички те би трябвало да спазват предписаната от властите домашна карантина и при поява на симптоми да се обръщат по телефона към личните лекари и те от своя страна да ги насочват към болници при необходимост. Ако това се е случило, на тях са им взети проби, които са изследвани и оповестени. "Ние не разглеждаме отрицателните проби случай по случай", каза Мутафчийски в отговор на отделни запитвания какво показват пробите на подозрителни случаи от различни градове на страната.

Ще се правят и бързи тестове, но само лаборатоните са официални

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че занапред ще бъдат използвани и бързи тестове за диагностика, но позитивните проби ще се оповестяват само при доказване в референтните лаборатории.

"Удовлетворително е, че колегите посрещнаха спокойно първите пациенти, изолираха ги, бързо намериха контактите и бяха взети проби от 250-300 души. Надяваме се занапред да разчитаме на бързите скринингови тестове. Имаше критики защо досега те не са ползвани. Първо, защото те скоро се появиха и второ никоя страна не обявява на база бързи тестове, тъй като те не са достатъчно надеждни", заяви Кунчев. Като проблем той отчете презастраховането на някои болнични ръководства, които в желанието си да са максимално стриктни са спрели приема на пациенти и посочи, че лечебният процес не трябва да спира. В същото време той призова хората да не търсят лекарска помощ за състояния, които търпят отлагане и да натоварват личните лекари и системата като цяло.

Тестват живеещите в старчески дом в Габрово

По-рано беше съобщено, че ще се прецизират групите контактни със заразените пациенти, които ще се изследват за коронавирус, защото методиката, която се използва за изледвания в целия свят, изисква все пак човек да има минимални симптоми, за да бъде пробата положителна.

Първо ще бъдат изследвани хората в най-близък контакт с болните. Ще бъдат изследвани хора в старчески дом в Габрово, където живее пациентка на болницата в града. Жената е лежала в болницата и след като е оздравяла е била изписана и се е върнала в старческия дом. Тъй като е възможно тя да е била контактна с болен от коронавирус, а възрастните хора са уязвима група, живеещите в старческия дом ще бъдат тествани.

Мутафчийски съобщи, че се прави денонощна дезинфекция на отделенията в болницата. Болничният персонал като цяло използва облекло с по-ниска степен на защита, а тези, които работят непосредсвено с болните от коронавирус в Габрово и Плевен са с облекла с висока степен на защита.

Младите е добре да ограничат контактите си с възрастни близки

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджив каза, че вирусът се адаптира към човека, става по-ниско болестотворен, но по-лесно се предава.

Той призова младите хора да ограничат контактите си с възрастните си роднини, защото младите могат да карат заболяването леко или без симптоми, но да го предадат на свои възрастни близки, които са по-рискова група.

Кантарджиев също припомни, че диагноза може да се постави само на човек с клинични прояви на болестта. "Здрав човек е много малко вероятно да докажеш, че е болен. Не можем да хабим ресурс да изследваме масово здрави хора", заяви той.

mediapool.bg