Кламер БГ - Новини: България ще иска 130 млн. евро от ЕК заради мигрантската криза

България ще иска 130 млн. евро от ЕК заради мигрантската криза

България

|
Вт, 10 Март 2020г. 13:16ч.
България ще иска 130 млн. евро от ЕК заради мигрантската криза

България ще поиска 130 млн. евро от Европейската комисия, за да оборудва допълнително полицаите в случай на тежка миграционна криза. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството.

Днес Борисов ще участва във видеоконферентна връзка с колегите си от Европа, председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

"130 млн. евро ще поискаме, за да оборудваме полицаите в случай на тежка миграционна криза, ако има. Ще търсим варианти, ако може директна помощ от Германия, за да не пускаме поръчка и да чакаме две години", каза Борисов.

Той съобщи, че тази нощ полицаите са задържали изнасяне на 7500 маски нелегално.

Българската академия на науките разработва нов модел маски с активен въглен с цел подобряване на качеството, каза акад. Юлиян Ревалски, председател на БАН.

Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми, обясни акад. Ревалски.

"Няма смисъл от истерия, всичко това правим, за да може хората да са спокойни", заяви за пореден път Борисов.

Образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че днес ще се проведе среща с производители на дезинфектанти, за да не остават училищата и детските градини без препарати.

mediapool.bg