Кламер БГ - Новини: Нови арести, обвинения и пари по делата срещу Стайкови и Арабаджиеви

Нови арести, обвинения и пари по делата срещу Стайкови и Арабаджиеви

България

|
Ср, 12 Септ 2018г. 16:53ч.
Нови арести, обвинения и пари по делата срещу Стайкови и Арабаджиеви

Своеобразният сериал на прокуратурата около всекидневните разкрития по делата срещу семействата на бившите сватове Ветко Арабаджиев и Миню Стайков продължиха с пълна сила и в сряда.

След като предния ден Апелативният спецсъд върна в следствения арест сина на Арабаджиеви – Вълчо, заедно с двете обвиняеми счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева, разследващите не оставиха темата да излезе от медийното внимание, обявявайки нови три ареста.

Става въпрос за трима мъже, спрени с джип за полицейска проверка в Бургас, при която униформените откриха близо 500 000 лева, по-голямата част от които се оказаха свързани директно с едно от разследваните за данъчни престъпления и пране на пари дружества на Арабаджиеви.

Един от задържаните, който държал в себе си сумата от 298 000 лева, се оказал пряко свързан с управлението на едно от дружествата, чиято дейност е обект на разследване в момента – захарният завод "Кристал" в Пловдив. Друг от арестуваните пък бил с 200 000 лева в себе си.

"Установява се тяхната съпричастност в евентуална престъпна дейност и участие в разкритата организирана престъпна група за усвояване на неследващ се ДДС, в това число от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив", добавят от спецпрокуратурата.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров коментира в сряда, че действията по издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви не се влияят от изявлението на адвоката им Илиян Василев, че те ще се приберат скоро в България, но връщането им се бавело от затруднения от турските гастербайтери международен трафик.

"Ние не сме пощенска станция, за да получаваме потвърждение. Прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони", заяви Цацаров пред журналисти в парламента, след като представи доклада на прокуратурата пред депутатите.

Малко по-късно в сряда спецпрокуратурата осветли напредъка си и по другото ключово дело от последните седмици – четвърти обвиняем по делото срещу Миню Стайков и прясно иззети от "СИС индъстрис" 130 000 лева.

"Четвъртият обвиняем е свързан с производството на цигари в нелегалната фабрика в Карнобат и продажбата им на черния пазар. По време на операцията по неутрализиране на групата той не бе открит и бе обявен за общодържавно издирване. На 11 септември 2018 г. е задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на най-строгата мярка за неотклонение и за него", уточниха разследващите.

Освен Миню Стайков, обвиняеми по това дело са още братът на жена му Белун Хазърбасанов и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат. Те бяха оставени за постоянно в следствения арест от спецсъда в събота. Предстои втората инстанция да се произнесе по мерките им за неотклонение на 18 септември.

mediapool.bg