Кламер БГ - Новини: Нови сблъсъци при протестите в Хонконг

Нови сблъсъци при протестите в Хонконг

Свят

|
Пон, 13 Окт 2014г. 11:15ч.
Нови сблъсъци при протестите в Хонконг

В Хонконг отново избухнаха сблъсъци между продемократичните демонстранти и десетки маскирани нападатели, които бързо бяха разтървани от полицията, съобщиха световните агенции.

Сблъсъците започнаха след като носещи хирургически маски мъже се опитаха да разбият издигнатите от демонстрантите барикади в квартала на Адмиралтейството, където се намират сградите на министерствата.

Двама нападатели бяха обезвредени от полицията, която образува кордон, за да спре останалите. Демонстрантите ги хулеха с викове "Спрете триадите", имайки предвид китайската мафия, подозирана, че е пратила свои хора да предизвикват насилие на окупираните обекти в Хонконг.

Таксиметрови шофьори, които не приемат блокадата на основни пътни артерии в града, задействаха клаксоните си и ругаеха демонстрантите. Към тях се присъединиха стотици разгневени местни жители, много от тях мъже на средна възраст и от третата възраст, които викаха, че протестното движение е незаконно.

Строително-ремонтни машини са пратени да махнат барикадите. Инцидентите станаха само няколко часа след като стотици полицаи разтуриха барикадите на няколко места в квартала на Адмиралтейство и в търговския квартал Монкок в континенталната част на Хонконг.

Според неправителствената организация "Чайнийз хюман райтс дефендърс" със седалище в САЩ, през последните две седмици в континентален Китай са били арестувани над 40 души за изразяване на подкрепа към продемократичното движение в Хонконг.

Сред задържаните има десетина творци от Пекин, арестувани след малоброен митинг в подкрепа на протестиращите в Хонконг.

mediapool.bg