Кламер БГ - Новини: Нови заплахи и поредно отлагане на делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид

Нови заплахи и поредно отлагане на делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид

България

|
Ср, 12 Юли 2023г. 13:32ч.
Нови заплахи и поредно отлагане на делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид

Християн Пендиков говори пред съда в Охрид, сн. БГНЕС

Делото за побоя над бившия секретар на вече закритото от македонските власти българско сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков, отново бе отложено.

Това стана по-искане на обвиняемия Илия Спасески, който според защитата му има здравословни проблеми.

В края на май делото също бе отложено, а новото заседание е планирано за септември.

Пендиков бе пребит през януари, но македонските власти все още не са намерили вторият заподозрян за посегателството.

Случаят обтегна още повече двустранните отношения и се следи от българските власти, които очакват ефективни наказания за посегателства срещу македонците с българско самосъзнание.

Християн Пендиков присъстваше в съдебната зала, както и част от свидетелите, които трябваше да бъдат разпитани на днешното заседание.

Пендиков каза, цитиран от БТА, че продължава да получава заплахи през социалните мрежи и различни приложения, а за някои от тях е сезирал съответните институции.

На въпрос как престоява в Северна Македония Пендиков отговори, че престоят му е нормален и се надява следващия път да "не ни убият".

"Надявам се да започнем да мислим по-отворено и да не се пребиваме заради нечие национално чувство. Надявам се този инцидент да не се повтори за никого, защото не е добре никой да бъде бит или унижаван заради неговото национално чувство", каза Пендиков.

Още по темата

Нов побой срещу македонец с българско самосъзнание

Той уточни, че е викан за разпознаване на втория заподозрян за побоя над него, но заподозреният Б.А. не се е явил на това разпознаване.

След побоя Пендиков получи скоростно българско гражданство.

В Северна Македония продължават преговорите между управляващите и най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ за промяна на конституцията и вкарването и на българския етнос в нея, което е основното българско изискване, за да може Скопие да започне реални преговори за членство в ЕС.

Към момента ВМРО-ДПМНЕ твърди, че няма да подкрепи промените, което не може да стане без нейните депутати, тъй като се изисква мнозинство от две трети.

mediapool.bg