Кламер БГ - Новини: Здравният министър заплаши болниците с глоби след починал Covid пациент, чакал с часове линейка

Здравният министър заплаши болниците с глоби след починал Covid пациент, чакал с часове линейка

България

|
Нед, 01 Ноем 2020г. 15:19ч.
Здравният министър заплаши болниците с глоби след починал Covid пациент, чакал с часове линейка

Здравният министър Костадин Ангелов обяви от понеделник мащабни проверки в болниците и заплаши с глоби лечебните заведения, които все още не са разкрили Covid структури, както изисква негова заповед. Реакцията идва след като в събота стана ясно, че 33 годишен мъж е чакал с часове линейка и е починал. И след случай, при който началник на отделение в Четвърта градска болница първо отказа прием на 70 годишен пациент с Covid и след дълга разправия дежурна лекарка на своя глава все пак го прие. Министърът обяви, че таксита, частни линейки и коли на МВР може да се включват в транспортирането на заразени пациенти.

"Галеници няма да има! Който нарушава правилата, не е за тази система. 20 секунди ми трябваха, за да разбера, че в Четвърта градска болница няма организация. Не може пациент да чака в линейката. Това е абсурдно", каза Ангелов пред бТВ.

Министърът подчерта, че лично в понеделник ще извършва проверки, и където все още няма разкрити COVID-структури и няма организация, ще налага санкции. Въпреки шокиращи случаи, докарали и фатален край за пациенти Ангелов отрече, че няма контрол.

"Всички директори на лечебни заведения в София и страната да ме чуят много ясно, прошка няма да има", закани се той.

"Не може в едно лечебно заведение, в което няма планова дейност да се казва, че няма лекари, няма медицински сестри", подчерта той.

В събота стана ясно, че в петък битката с вируса загуби и 33 годишен мъж, който е чакал с часове идването на линейка. Мъжът е бил на домашно лечение, но състоянието му се влошава. Близките му се обаждат за линейка около 18:30 часа. Чакат с часове, но тя не идва. Държавната линейката пристига около 22:30 часа, за да констатира смъртта на младия мъж. От Спешната помощ в София коментираха, че за съжаление това се случва от седмици. Министерството на здравеопазването започна проверка по случая.

Същевременно репортаж на БНТ показа историята на 70 годишен пациент с Covid, който макар и да е закаран пред Четвърта градска болница получава отказ на началник на отделение да бъде приет. След дълга бъркотия накрая дежурната лекарка на своя глава приема болния.

Още в събота министърът обяви през фейсбук, че ще предложи Националната здравно-осигурителна каса да не работи с болници, които не приемат болни от коронавирус и отказват да открият легла за Covid-19. Конкретният повод бе именно първоначалният отказ на Четвърта градска болница в София да приеме пациент с коронавирус, чието състояние се е влошило.

Министър добави в неделя, че се обсъжда законова възможност, лекар, положил Хипократова клетва, да не може да откаже да влезе в болницата.

"Не може страхът да ни води!", каза още здравният министър. Той отново призова граждани към отговорност, спазване на ограничителните мерки и социална дистанция.

По повод думите на говорителя на Спешната помощ в София Катя Сунгарска, че изнемогват, здравният министър съобщи, че екипите на Спешна помощ са осигурени.

"Вчера през деня има 414 повиквания, снощи има 285 повиквания. Ситуацията е изключително напрегната, добави той и подчерта, че по линията на МВР са осигурени 25 автобуса", добави той

Министърът обяви, че в понеделник ще направя среща с всички частни болници и с таксиметрова компания, която може да осигури допълнително коли за превоз на потенциално заразени и болни.

"Пред лечебните заведения ще искам да бъдат изкарани фургони, където да се извършва пробонабиране и пациенти, които не могат да се срещнат с лекар, да го направят. По телефона не може да се лекува", каза здравният министър.

Нови 1803 случая за денонощие, 25 починали

Нови 1803 случая на коронавирус са регистрирани през изминалото денонощие в страната при направени 7259 теста. Данните на Министерство на здравеопазването показват, че 24.8% от направените проби са положителни. С 35% намаляват броя на заразените за денонощие спрямо обявения рекорд в събота от 2891 заразени. Традиционно обаче през уикенда се правят и по-малък брой тестове, конкретно направени с 42 .6% PCR тестове спрямо 12 643 теста, чийто резултати бяха обявени в събота.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване със SARS-CoV-2 вече достигна 52 844. От тях 2339 са медици.

В болница са 2612 пациенти

Последните данни показват, че в болниците в страната се лекуват 2612 пациенти с COVID-19. От тях 166 души са в интензивни отделения. През изминалите 24 часа от вируса са починали 25 души, а общият брой на жертвите е 1279.

В топ 3 на новозаразени са София, Пловдив и Варна

За пореден ден, най-много нови носители на вируса са установени в София - цели 740, следва Пловдив - 136, а последна в "топ 3" е Варна - 114.

Данните показват още регистрирани нови 34 случая в област Благоевград, Бургас - 84, Велико Търново - 22, Видин - 5, Враца - 34, Габрово - 48, Добрич - 17, Кюстендил - 54, Ловеч - 9, Монтана - 63, Пазарджик - 35, Перник - 29, Плевен - 30, Разград - 37, Русе - 51, Силистра - 28, Сливен - 37, Смолан - 17, София-град - 740, София-област - 53, Стара Загора - 53, Търговище - 24, Хасково - 13, Шумен - 6, Ямбол - 26.

В област Кърджали не са отчетени нови случаи.

Излекувани от Covid са вече 20 045 българи

За последното денонощие излекувани от вируса са 168 души, а от началото на епидемията - 20 045.

Активните случаи са 31 520. Под карантина към момента са 36 777 души.

mediapool.bg