Кламер БГ - Новини: Ден 116: Ботев, Левски и Вазов звучаха в "триъгълника на властта"

Ден 116: Ботев, Левски и Вазов звучаха в "триъгълника на властта"

България

|
Пон, 02 Ноем 2020г. 10:33ч.
Ден 116: Ботев, Левски и Вазов звучаха в "триъгълника на властта"

116-ият ден на неспирни протести с искане на оставка на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев започна от Народната библиотека в София. Така недоволните изказаха своята признателност към Деня на народния будител. На празника "Отровното трио" обяви, че променя занапред формата на протестите.

По-късно, традиционният протест на "Отровното трио" в триъгълника на властта в София бе под наслов - "Будни сме заедно".

"Днес не сме изразители, а скромни четци на мисли, защото те ще останат, а дай Боже, да ни водят и напред", заяви пред протестиращите пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио". Започна четенето на "вечни цитати" на народните будители, събудили народа за свобода от турското робдство

Алеко Константинов:

"Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари!… Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един!… Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!… Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…"

Захарий Стоянов:

"Днешната наша свобода има безброй мъченици – херои, българи, наши братя, които умиха лицето на България и направиха да пригърми името българин по четирите края на света; стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тиранин. Всичко това те направиха, не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим и обичаха горещо своето отечество."

Христо Ботев:

"Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество!"

"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата."

"Аз съм готов за целта да употребя всичките страшни средства, освен подлостта и лъжата, защото преди всичко трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти..."

Васил Левски:

"Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си."

Г.С. Раковски:

"Нашата свобода от нас зависи! Нека всеки запише дълбоко в сърцето си за свята възторгна реч - свобода или смърт"

Прочетени бяха още словата на Паисий Хилендарски, Свети Иван Рилски, Кольо Фичето, Любен Каравелов, Иван Вазов, Петко Славейков, Евлоги Георгиев, Атанас Буров и други.

Адвокат Николай Хаджигенов бе подбрал цитати от юриста и университетски преподавател доц. Кристиан Таков, който почина през 2017 г.

В заключение Арман Бабикян благодари на протестиращите и заяви, че България вече никога няма да бъде същата, а единствените, които не са успели да събудят са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев и кликата около тях, които по думите му, още спят до чекмеджето.

Промяна

На празника от "Отровното трио" обявиха, че променят формата на протестите.

"Дойде време да променим протеста и надградим, за да постигнем целите си. Ние ще променим всекидневния протест и ще обърнем внимание на важните неща", каза адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Пиар експертът Арман Бабикян заяви, ако Борисов настоява, а виждаме, че го прави, да проведем битката на друг терен и там ще го победим, закани се Бабикян и обяви, че в четвъртък в 12 часа на обяд, посред бял ден, ще има нова акция.

"Всеки от вас може да донесе старите изтъркани обувки на своите приятели, които избягаха от България и да ги хвърли пред Министерски съвет. Повече от 2 милиона българи избягаха, ние ще донесем обувките им и ще ги хвърлим пред входа на Министерски съвет", каза Бабикян.

Николай Хаджигенов съобщи, че има още една важна причина, поради която е взето решението да превърнат протестните вечери в други форми на съпротива.

"Трябва да съхраним способността на българските лекари и сестри да се справят с вълната от болни. Предприемаме този ход от уважение към нашите спасители с бели престилки и с омерзение към властта на мафията", каза той.

mediapool.bg