Кламер БГ - Новини: Системата дава на късо: върнати пациенти, опашки за изследвания, изчерпани лимити

Системата дава на късо: върнати пациенти, опашки за изследвания, изчерпани лимити

Коронавирус

|
Ср, 21 Окт 2020г. 18:12ч.
Системата дава на късо: върнати пациенти, опашки за изследвания, изчерпани лимити

Нови 1336 случая на коронавирус бяха регистрирани в сряда при рекорден брой от 11 505 теста, като с нарастването на заразените в последните дни се увеличават и сигналите за претоварени болници, заразени медици, отказ от прием на пациенти, опашки и свършени лимити за изследвания. На този фон здравните власти обявиха, че всички многопрофилни болници в страната, в това число и частните, ще бъдат задължени да приемат пациенти с коронавирус, в противен случай ги грози глоба и спиране на финансирането от НЗОК.

Болници връщат пациенти при наличие на места

В сряда стана известен втори случай на пациент с коронавирус, на който е бил отказан прием в болница. Става въпрос за 64-годишен мъж от Димитровград с бронхопневмония и Covid-19, който е бил насочен от личния му лекар за хоспитализация през Спешна помощ, но прием му е бил отказан. Запитване за настаняването му обаче било отправено само към една болница в областта и от РЗИ Хасково обясняват случая с лоша комуникация по веригата.

По същата причина преди ден беше отказана хоспитализация и на жена от Несебър с коронавирус. Причината е, че една от болниците в Бургас е отказала да я приеме, но според здравния министър и местното РЗИ свободни места е имало.

Опашки и свършили лимити за изследвания

Системата дава смущения и на други нива. Регионалната здравна инспекция в Благоевград спря да издава направления за PCR тестове за ден и сложи таван от 30 изследвания дневно, оправдавайки се с изчерпан лимит по линия на НЗОК.

В сряда обаче ревизира решението си и каза, че ще издава по 100 направления дневно. До недостига на направления се е стигнало заради високата заболеваемост в областта и направените много изследвания през последните дни, с което били достигнати сложените от НЗОК лимити.

Болниците нямат право да откажат лечение

Заради подобни и други неуредици между болници, здравни инспекции и други звена по веригата, от МЗ обявиха преди два дни, че ще създадат логистичен център, който да поеме координацията. В сряда здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че се обсъжда налагането на санкции за болници, които отказват да лекуват пациенти с Covid-19. Първоначално – глоба, а при повторно нарушение - прекратяване на договора и финансирането от НЗОК. Всички многопрофилни болници – държавни, общински и частни ще бъдат задължени да приемат пациенти с коронавирус без изключение, стана ясно още след среща във ВМА здравния министър, шефа на столичната РЗИ и директори на столични лечебни заведения.

Те обсъдиха разкриването на допълнителни места за лечение на пациенти с коронавирус в София. Директорът на РЗИ д-р Данчо Пенчев каза, че някои от частните болници са изразили опасения, че няма да са готови да разкрият допълнителни места в срок – до началото на другата седмица и предстои казусът да се изясни.

Ангелов каза, че няма притеснения, че леглата в София няма да стигнат, но има проблем с персонала. "Голяма част от медицинсикя персонал е позитивен и под карантина. Това е единственото, което ни притеснява. Легла и апарати ще намерим, хора трудно ще намерим. Затова призоваваме хората да спазват мерки", каза той.

Заради усложнената епидемична обстановка МЗ е разпоредило директорите на болници да не излизат в платен или неплатен отпуск.

По-рано кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че в момента няма притеснения за недостиг на легла в столичните общински болници, които са с увеличен капацитет.

Като противоепидемична мярка се обмисля се да се намали интервалът на влаковете на метрото в пиковите часове.

Пациентите в интензивни отделения гонят 100

Иначе на национално ниво за изминалото денонощие лабораториите в страната успяха да обработят рекордния брой от 11 505 PCR теста, с които бяха потвърдени нови 1336 случая на коронавирус.

Така делът на положителните проби падна на около 11.6% спрямо устойчиви нива от над 20% в последните дни.

Продължават да се увеличава броят на хоспитализираните, които вече са 1 633 души, от които 93 - в интензивни отделения. Това двойно увеличение за месец.

Най-много новозаразени са регистрирани в София – 523, следвани от Пловдив със 135 нови инфектирани и Бургас, където за последното денонощие са установени 78 нови случая.

Активните случаи са вече 13 430 и при този развой на епидемията до няколко дни ще се изравнят с броя на излекуваните, които в момента са общо 17 414.

Още закъсали болници

Същевременно продължават да валят обезпокоителни сигнали от редица места в страната за заразен медицински персонал и недостиг на места в болниците.

Две отделения на болницата в Перник

и двата състава на ТЕЛК са поставени под карантина заради заразени с коронавирус медици и технически персонал. С Covid- 19 са лекари от очното отделение, медицински сестри от едното от вътрешните отделения, както и лекари и администратори от двете ТЕЛК-комисии.

Болницата в Кърджали вече няма свободни легла за лечение на пациенти с Covid-19, съобщи областният управител Никола Чанев, който определи ситуацията като "изключително сложна".

“Леглата в Инфекциозно отделение вече са заети. От вчера болницата в Момчилград приема пациенти", обясни той и призова към лична отговорност и спазване на противоепидемичните мерки.

mediapool.bg