Кламер БГ - Новини: Окончателно: Маски на открито при струпване и невъзможност за дистанция

Окончателно: Маски на открито при струпване и невъзможност за дистанция

Коронавирус

|
Ср, 21 Окт 2020г. 20:58ч.
Окончателно: Маски на открито при струпване и невъзможност за дистанция

От 22 октомври влиза в сила задължение за носене на маски на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1.5 м. В такава ситуация хората трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата - кърпа, шал, шлем и др. Това гласи публикуваната в сряда вечерта нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов. По-рано здравният министър разясни, че заповедта ще се прилага при чакане на опашки, на пазари и в други ситуации, когато хората са на гъсто на открити пространства.

Изключения се правят за клиентите на ресторантите и питейните заведения; спортуващите на открито и закрито; участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги и др. подобни мероприятия по време на изказванията, както и за водещите и гостите в телевизионни предавания. Изключения са и децата до 6-годишна възраст.

Според заповедта обществени са местата, които са достъпни за гражданите или са предназначени за обществено ползване.

Противоепидемичната мярка за спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. разстояние между хората, които не са от едно семейство, е валидна за всички, които се намират на открити обществени места.

Съгласно същата заповед лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, следва да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

С пълния текст на заповедта, която съдържа и вече съществуващи мерки, можете да се запознаете ТУК

mediapool.bg